Home

Nieuws 649 x bekeken 3 reactieslaatste update:2 okt 2012

Rabbinge bezorgd over reputatie Wageningen

Wageningen - Emeritus-hoogleraar Rudy Rabbinge maakt zich zorgen over het imago van Wageningen Universiteit. Dat zegt hij in het Wageningse tijdschrift Resource. Rabbinge reageert op de discussie die universiteitsbestuurder Aalt Dijkhuizen ontketende, door te pleiten voor intensivering van de landbouw.

Volgens Rabbinge had Dijkhuizen het woord intensief niet in de mond moeten nemen. "Door dat woord te gebruiken, luisteren mensen niet meer naar je argumenten. Het wordt een discussie tussen doven", aldus Rabbinge.

De voormalig hoogleraar productie-ecologie zegt in de afgelopen weken te zijn aangesproken. En niet door de minsten. Pieter Winsemius, ex-voorzitter van Natuurmonumenten, Henk Bleker, mensen uit de Raad van Toezicht en mensen uit de top van de Rabobank. "Dat moet je zo toch niet doen, zeggen ze."

Rabbinge zegt net als Dijkhuizen zich te ergeren aan onterechte en absoluut niet onderbouwde claims. "De geïntegreerde landbouwsystemen blijken veel milieuvriendelijker te zijn dan de systemen die zogenaamd voor duurzaamheid ontworpen zijn, zoals de biologische landbouw. Dat is tegenintuïtief en lastig uit te leggen, maar dat moeten we wel doen."

Laatste reacties

  • politiek

    Als Emeritus -hoogleraar Rudy Rabbinge zich zorgen maakt over het imago van Wageningen Universiteit is terecht. Ik neem aan dat die discussie tussen doven bedoelt is op Wageningen Universiteit. Als in Wageningen alleen nog maar gerekend wordt met kg voer of EW. per kg vlees of melk dan doe je iets goed fout. Als je dat doet om een eigen stelling of de stelling te verdedigen in opdracht van multnationals / opdrachtgevers ( vele euro,s dus ! ) dan zal de waarheid heus wel boven water komen. Vooral ook als je de daar bedachte veehouderij industrieen ook nog in Nederland wilt plaatsen. Ik begrijp dat Aalthuizen aan een jaarsalaris zit van ongeveer een 350.000 euro , om deze kreten te roepen. Inderdaad kan hij ook beter voor die vergoeding gelijktijdig uitleggen waarom die grondstoffen voor zijn melk en vlees vaak een 10.000 km van Nederland gehaald worden, en vervolgens die producten weer exporteren. Hoe hij het gaat oplossen met groeibevorderaars ,antibiotica, ( MRSA ESBL ) , een veilige en verantwoorde duurzame veehouderij in Nederand, die ook op milieugebied niet het vuilnisterein van de wereld gaat worden. ( mestbalans , mineralenbalans) . Het verhaal van Dijkhuizen was inderdaad niet volledig , maar wellicht dat Hoogleraar Rudy Rabbinge het verhaal wel compleet kan maken , want alleen maar zeggen dat Aalthuizen het niet goed verwoord heeft is ook erg zwak. ( hopenlijk zonder invloed van multinationals als opdrachtgevers)

  • joannes

    Natuurlijk is het zorgelijk gesteld met de reputatie van Wageningen! Zij zijn alleen de intensivering, mogelijk het verkeerde woord, aan het verdedigen met het argumenten als: groeiende wereld bevolking, efficientie met grondstoffen, export mogelijkheden van kennis en infrastructuur, enz,enz,... En niemand, in ieder geval publiekelijk, maakt zich zorgen over de Nederlandse omgeving waarin die ¨verbeteringen¨ moeten worden uitgetest en gepracticeerd, alvorens geinteresseerde importeerdende landen de beurs trekken. Het succes van de Nederlandse agro tot ver in de maatschappij heeft volgens hen geen grens! Althans we horen hem niet! De Aktie groepen, leken, moeten roepen dat Nederland te klein is voor zoveel ¨huisdieren¨ op de verbeterde methodieken. Er zijn problemen genoeg die duidelijk maken dat teveel niet goed is. Het mestprobleem, het ziekte risico, het landschap, de sociale dorps gemeenschappen, ....... Alles dreigt te veranderen ten nadele van de bevolking en Wageningen blijft ¨méér¨ verdedigen. Samen met de grote inmiddels multinationale bedrijven die een direct belang hebben. Het woord ¨Uni¨ van Universiteit begint voor de Nederlandse samenleving ter discussie te staan!

  • minasblunders1

    Amen!

Of registreer je om te kunnen reageren.