Home

Nieuws 593 x bekeken 1 reactie

Onderzoek: meer middelengebruik bij toelating transgene gewassen

Amsterdam - Het gebruik van bestrijdingsmiddelen in Europa zal met driekwart toenemen als de Europese Unie besluit herbicide-resistente gewassen zonder voorwaarden toe te laten. Dat zegt de Amerikaanse hoogleraar Charles Benbrook die in opdracht van Greenpeace heeft berekend wat er gebeurt bij de toelating van genetisch gemodificeerde mais, suikerbieten en soja in Europa.

Alleen als er geen gewassen worden toegelaten die bestand zijn tegen onkruidbestrijders, voorziet Benbrook een kleine vermindering van het gebruik van herbiciden in de periode van 2012 tot 2025. Weliswaar neemt het gebruik van middelen met glyfosaat (zoals Roundup en Liberty) toe, maar het gebruik van andere bestrijdingsmiddelen neemt af.

Als de drie genetisch gemodificeerde gewassen zonder bijkomende voorwaarden worden toegelaten, zal dat leiden tot een dramatische toename van het glyfosaatgebruik, aldus Benbrook. Het totale gebruik (in kilo's) van onkruidbestrijdingsmiddelen neemt van 2012 tot 2025 dan toe met ongeveer driekwart. Het merendeel daarvan komt voor rekening van glyfosaat.

Dat zal er volgens Benbrook toe leiden dat in de Europese Unie onkruiden ontstaan die bestand zijn tegen glyfosaat en waarvoor weer andere bestrijdingsmiddelen moeten worden gebruikt om die te bestrijden.

Een scenario waarbij de wisselteelt van gemodificeerde en niet-gemodificeerde gewassen verplicht gesteld wordt om resistentieontwikkeling tegen te gaan, leidt tot een vergroting van het bestrijdingsmiddelengebruik van ongeveer een kwart.
Benbrook gaat er in zijn studie van uit dat Europese boeren op dezelfde manier over zullen gaan op genetisch gemodificeerde gewassen als hun Amerikaanse collega's. Hij denkt dat de ontwikkeling van resistente onkruiden in Europa echter sneller zal gaan dan in de VS, omdat het gebruik van glyfosaat hier al gemeengoed is.

Eén reactie

  • B bob

    Duidelijke taal ! door het gebruik van roundup blijkt in Argentinie en Brazilie dat veel onkruidsoorten niet alleen maar voor roundup resistentie opbouwd maar door het gebruik van dit middel van lucifer 9 monsanto) tevens door andere zware middelen niet meer te bestrijden is . De werkelijke toename van het gebruik van landbouwgif zal dus vele male hoger worden tot het zover is dat de mensheid de bijen heeft uitgeroeid. Dan is de planeet straks voor ons niet leefbaar meer aangezien dan het hele ecologische systeem instort .

Of registreer je om te kunnen reageren.