Home

Nieuws 721 x bekeken

Oeso: Indonesië moet landbouw hervormen

Jakarta - Indonesië moet exportbelastingen en importbeperkingen voor agrarische grondstoffen opheffen of beperken om investeringen in de landbouwsector te stimuleren en voedselzekerheid te vergroten. Dat schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) in een rapport.

Het Indonesische beleid is nu naar binnen gericht, aldus de rapporteurs, met als gevolg dat de landbouwsector grotendeels niet de competitie met buitenlandse afnemers aan kan en consumenten in zekere zin te veel voor voeding betalen. Buitenlandse investeerders worden hierdoor ontmoedigd. Na de Aziatische financiële crisis in 1998 heeft Indonesië op aandringen van het Internationaal Monetair Fonds een liberale koers gevaren, maar sindsdien zijn bijna alle stappen ten goede weer teniet gedaan. Eén zo’n stap was het opheffen van het monopolie op de import van agrarische grondstoffen, dat neergelegd was bij staatsbedrijf Bulog. De Oeso vindt het beleid van Indonesië erg gericht op rijst, het hoofdbestanddeel van lokale maaltijden, waardoor het land kwetsbaar is voor prijsschokken. Indonesië kent al jaren een hoge economische groei. Dit jaar bedraagt de groei volgens ramingen van de Oeso 6 procent. Tegelijk leeft nog ongeveer de helft van de bevolking van minder dan 2 dollar per dag.

Of registreer je om te kunnen reageren.