Home

Nieuws 766 x bekeken

Monsanto boekt groter verlies

St. Louis – Monsanto heeft het vierde kwartaal van het boekjaar een verlies geboekt van 229 miljoen dollar (178 miljoen euro), waarmee het verlies ruim twee keer zo groot was als dezelfde periode een jaar eerder.

De Amerikaanse producent van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen zag de omzet dalen van 2,25 naar 2,11 miljard dollar (1,61 miljard euro).

Over het complete boekjaar noteert Monsanto een winst van 2 miljard dollar (1,6 miljard euro), een kwart meer dan een jaar eerder. De omzet steeg 14 procent tot 13,5 miljard dollar (10,5 miljard euro). Monsanto geldt als grootste producent van zaaigoed ter wereld maar blijft in de verkoop van bestrijdingsmiddelen door een focus op glyfosaat achter bij onder meer het Zwitserse Syngenta.

Monsanto verkocht over het gehele jaar vooral meer maiszaad en gevonden planteigenschappen, bekend als “genomics”. Mais zijn binnen de zaaddivisie de belangrijkste categorie met een omzet groter dan soja en groentezaden samen. In de VS en Brazilië is ook meer sojazaad verkocht. Zaad en “genomics” waren in fiscaal 2011 goed voor 9,8 miljard dollar (7,6 miljard euro), 14 procent meer dan een jaar eerder.

In het afgelopen kwartaal daalden verkopen van maiszaad juist, maar het bedrijf is hoopvol dat hoge prijzen voor graan en soja zullen leiden tot uitgebreide arealen in eerst Zuid-Amerika en later ook het Noordelijk Halfrond. Monsanto verwacht in geheel 2013 met zaad en “genomics” een brutowinst te realiseren van 6,55 miljard dollar (5,1 miljard euro), tegen 5,3 miljard dollar in het afgelopen jaar. De groei komt in de ramingen voor de helft voort uit verkopen in de VS en voor de helft uit verkopen in de rest van de wereld.

In Nederland veredelt Monsanto groentezaden sinds het de bedrijven Seminis en De Ruiter kocht. Monsanto wordt geleid vanuit Missouri.

Of registreer je om te kunnen reageren.