Home

Nieuws 774 x bekeken

Misoogst VS decimeert winst ADM

Decatur - De winst van Archer Daniels Midland (ADM) is in het afgelopen kwartaal 60 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar, tot 182 miljoen dollar (140,4 miljoen euro). Door droogte en hitte is het exportvolume mais gedaald terwijl ADM tevens last had van de aanhoudende malaise in de bio-ethanolsector.

De omzet van de Amerikaanse handelsonderneming en voedingsproducent bleef vrijwel gelijk op 21,8 miljard dollar (16,8 miljard euro). De winst met sojaverwerking in Latijns-Amerika nam op jaarbasis 50 procent toe tot 336 miljoen dollar (259 miljoen euro), maar de marges op het verwerken van mais in bio-ethanol zijn verdwenen omdat de maisprijs scherp is gestegen.
De cijfers vormen een scherp contrast met de opleving van Cargill en de verdubbeling van de kwartaalwinst die Bunge onlangs bekendmaakte. ADM is dan ook meer dan deze concurrenten afhankelijk van de markt in de VS, waar Cargill wereldwijd groot is en Bunge stevig staat in Zuid-Amerika.
Bestuursvoorzitter Patricia Woertz herhaalde daarom haar doel ADM in het buitenland te laten groeien. De resultaten onderstrepen volgens Woertz het belang van de overname van het Australische GrainCorp, waarvoor ADM 2,8 miljard dollar wil betalen. Eerder kaapte Glencore het Canadese Viterra voor de neus van ADM weg.

Of registreer je om te kunnen reageren.