Home

Nieuws 925 x bekeken 8 reacties

'Meer controles nodig op dierenwelzijn'

Amsterdam - Door bezuinigingen wordt te weinig en te eenzijdig gecontroleerd op de naleving gezondheids- en welzijnsregels. Dat vinden de stichtingen Varkens in Nood en Dier en Recht.

Volgens Varkens in Nood lag het nalevingsniveau van de Nota Dierenwelzijn en Diergezondheid in 2011 door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) op 67 procent. Volgens Varkens in Nood is dit te weinig. "Bovendien wordt er tijdens de controles op veel wettelijke vereisten helemaal niet gecontroleerd. Dit heeft allemaal te maken met bezuinigingen", aldus de directeur van Varkens in Nood Hans Baaij. Volgens hem is de naleving van de regels in de pluimveesector het slechts. De motivatie voor deze uitlatingen halen de stichtingen uit eigen onderzoek waarbij de uitkomsten van tientallen Nederlandse publicaties zijn vergeleken met de eisen die de wet stelt. Uit een van de onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat het drinkwater van pluimvee in 22 procent van de gevallen de kwalificatie 'niet geschikt' krijgt. Dit is in strijd met artikel 5 lid 8 van het Besluit welzijn productiedieren. "Als we dit percentage toepassen op de gehele vleeskuikensector kom je op 91 miljoen overtredingen", aldus Booij. Deze rekensom is toegepast op meerdere onderzoeksresultaten.
De conclusies zijn uitgebracht in het rapport Naleving dierenwelzijnswetgeving in de vee-industrie. Met dit rapport willen de beide stichtingen het thema dierenwelzijn hoger op de politieke agenda krijgen. Baaij: "Vooral van de PvdA wordt veel verwacht als deze regeringspartij wordt. We hopen dat er Kamervragen komen naar aanleiding van dit rapport. Verder gloort er hoop omdat er nu een diervriendelijke meerderheid in de Kamer bestaat en het CDA voor het eerst sinds lange tijd geen minister van landbouw meer zal leveren".

De NVWA is op de hoogte van het rapport en heeft naar aanleiding van de inhoud al vele vragen ontvangen. De autoriteit was echter dinsdag niet meer in de gelegenheid om inhoudelijk op het rapport te reageren.

Laatste reacties

 • joannes

  Wanneer een populaire schrijvers groep zich met boeren gaat bemoeien hebben ze natuurlijk een groot voordeel.
  http://www.varkensinnood.nl/over-ons/ambassadeurs/
  De professionele schrijvers, verhalen vertellers, die een beroep vinden in het verwoorden van sociale situaties en daar al succes mee hebben kunnen een aktiegroep vleugels geven. Welke (hoog) opgeleide bestuurder kan zich verzetten tegen een bewezen literatuur specialist? En ... wanneer zo´n schrijver de moeite neemt om met een goed (geschreven) verhaal zo´n bestuurder te overtuigen van een eigen observatie moet hij in ieder geval het voordeel van de twijfel krijgen is het gevoel. Maar die groep doet dat niet vrijblijvend, zij staan ook open voor ¨donaties¨, waarmee ze de kosten ¨dekken¨. Het publiek heeft hiermee een professionele schrijvers groep die willekeurig via de media aandacht kan vragen voor dieren bij boeren. Waarom laten we ons als boeren door beroepsschrijvers koeioneren? Het is goedkope marketing voor hen om in de publiciteit te komen en gekleurde verhalen te vertelen op lezingen. Is hier niet iets tegen te ondernemen? Moet een beroepsgroep zich dit aan laten leunen?

 • Kortierg

  Never nooit!
  Maar mensen word eens wakker! Men { de tegenstanders van de huidige vorm van veeehouderij} probeert op een heel subtiele wijze de 'gewone man' om te krijgen.
  Door, zoals gezegd, op subtiele wijze gebruik te maken aandacht in de media die ook door 'het volk' {o.a.telegraaf en in mindere mate DWDD} verslonden wordt probeert men hun mening te beinvloeden.
  Daarnaast krijgen we natuurlijk, omdat ze eindelijk van de vrienden van de boeren {CDA uiteraard} bevrijd zijn, een kabinet dat veeboer-onvriendelijker wordt, met de PVDA voorop. Die voorman is als vegetarier sowieso tegen en Rutte intussen ook met vega-vriendje Jort Kelder als spindocter of zo u wilt influisteraar die ook vaak ongenuanceerd reageert op berichten over de veehouderij}. Ik ben ervan overtuigd, alleen zullen dat natuurlijk nooit toegeven, dat er op heel slinkse wijze iets uitgebroed word om de intensieve veehouderij de nek om te draaien.
  Dit laten we ons toch niet gebeuren!

 • B bob

  De professionele verhalen vertellers hebben een reputatie hoog te houden. Ik zie deze mensen niet zo snel het zelfde doen voor de regulier veehouderij ( in tegen deel ) Joannes.
  De Dierrechtenorganisatie's komen met erg overtuigende beelden ( www.achtergeslotendeuren.org)waarmee ze gewoon keihard aantonen dat er veel dierenleed is in de Veehouderij. Ook geeft de overheid aan dat het wangedrag van een flink aantal veehouders vergaande negatieve gevolgen heeft op de voedselveiligheid/volksgezondheid Zo moet het gevaar van mulitresistentie bij schadelijke schimmels en bacterieen niet onderschat worden.
  De schuld doorschuiven naar de humane gezondheidszorg is onzinnig en ook de huisdieren zijn niet het hoofdprobleem . Foppen( van die plofzalm ) besteld bijvoorbeeld de antibiotica per containerschip.
  Het enige dat de veehouder nog kan doen is nadenken over de zijn van het bestaan en zorgen dat KARMA niet komt afrekenen.

 • B bob

  Kortierg,
  De Bio-industrie is aan een tegenoffensief bezig dat al bij voordaat mislukt is . de WUR aanvoerder maakt zich samen met Loise Fresco sterk voor de diermartelindustrie en veroorzaken met hun domme gezwets alleemn maar meer imagoschade.
  Het is geen geheim dat de intensieve veehouderij niet meer welkom is in de Nederlandse maatschappij en tegen molens vechten is erg dom.

 • bankivahoen

  Bbop zie ik voortaan als de huidige Don Quichotte!Als 99 % van de bevolking wel graag een gezond en vooral goedkoop product van Nederlandse bodem koopt wie ben jij dan om het hen onmogelijk te willen maken ? Ga maar lekker door met je dagelijkse portie betoog,een roepende in de woestijn kan er nog wel bij!Laat de consument de keuze zelf maken in de winkel,dan bepaalt de markt pas echt!Maar ja Mao ,Stalin etc wilden de bevolking ook vooral geen keuze laten.

 • Koeienboer

  B bob,

  jij spreekt over dom gezwets bij anderen, maar als ik jouw reactie over plofzalm en antibiotica lees dan schiet ik in de lach. Man, man, man, die kronkel in jouw hoofd wordt steeds dieper. Sterkte ermee!

 • B bob

  Koeienboer, begin de dag met een lach en ontken de dreigende ondergang van de diermartel industrie gerust . Bankivahoen denkt dat de indutrieele veehouders binnenkort weer helemaal in het zadel zitten maar deze sector licht languit in de stront te mopperen op www.wakkerdier.nl
  De bevolking moet tegen zichzelf in bescherming genomen worden en zal in de nabije toekomst niet meer bloodgesteld worden aan de zwaar microbiologisch vervuilde regulier troep.

 • Koeienboer

  Ik ontken nooit dat er nergens dingen fout gaan of dat er verbeteringen mogelijk zijn. Maar zoals sommigen (waaronder jij) altijd bekende stokpaardjes op van alles en nog wat van toepassing kunnen maken, daar moet ik toch om lachen. Zalm en een container vol antibiotica, da's echt lachen! Vis met een spuitje behandelen....

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.