Home

Nieuws 1745 x bekeken 5 reacties

'Kabinetsplan verzwakt positie leveranciers'

Den Haag - De werkgevers hebben grote bezwaren tegen een kabinetsplan om leveranciers te verplichten de fiscus in te seinen als ze nog niet betaalde goederen willen terughalen bij een bedrijf wegens faillissement. De Belastingdienst, die bij een bankroet voorrang heeft als schuldeiser, heeft dan vier weken de tijd om de spullen in beslag te nemen.

Volgens de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland wordt met deze meldingsplicht het zekerheidsrecht van de leverancier onderuit gehaald. Ze hebben er vrijdag bij de Tweede Kamer met klem op aangedrongen een stokje te steken voor het wetsvoorstel. Dat leidt er volgens hen toe dat bedrijven nog terughoudender zullen worden om op krediet te leveren.

Volgens het ministerie van Financiën introduceert het wetsvoorstel in feite niets nieuws. De fiscus heeft al jaren het recht bij een faillissement beslag te leggen op geleverde, maar nog niet betaalde goederen. De meldingsplicht zorgt er slechts voor dat de wet werkt zoals hij bedoeld is te werken, zegt een woordvoerster.

Laatste reacties

 • joannes

  Hiermee gooien ze de economie op slot tijdens een daling! Dus nog sneller een economische recessie nu we al aan het dalen zijn! Wanneer de overheid bang is voor zijn centen is het slecht gesteld met de samenleving. De enigste manier voor ze om hier een verandering in te brengen is het bedrijfsleven risico´s laten nemen en deze zo mogelijk te garanderen in plaats van; ze als crediteur als laatste in de rij te zetten.

 • Jaap 109

  Laat ze eerst de faillissementsfraude maar eens keihard aanpakken daar valt veel meer te halen. Maar ja dat is niet sexy want het duurt veel te lang.
  Dus op deze manier dupeer je ook nog eens je collega ondernemers.

 • trekker123

  Beetje dom gelul want bij faillisement valt er niks terug te halen. Als althans de curator zijn werk goed doet. De boel gaat op slot en de inventaris wordt genoteerd. Het is daardoor vaak al een hoop gedoe om je eigen materiaal terug te krijgen als dat daar toevallig op het terrein staat. We kennen allemaal de voorbeelden van faillisemeten bij garages/mechanisatiebedrijven waar klanten die er een machine hebben staan die nog niet zomaar even op kunnen halen omdat je wel goed moet aan kunnen tonen dat je ook werkelijk de rechtmatige eigenaar bent. En voor wie de bui al ziet hangen dat er een faillisement aan komt: zo snel mogelijk je spul terug halen.

 • agratax2

  Jaap109. Wat is het voordeel van leveren aan een bedrijf, dat niet kan betalen en dus zijn ondergang tegemoet gaat? Het enige dat ik zie, is een omzet stijging in het verkoopboek, maar geen stijging op de bankrekening. Ik ken heel veel landen waar kopen alleen kan tegen vooruit betaling en ook daar stijgt de economie met hogere groeicijfers dan in West Europa.

 • Jaap 109

  Agratax,
  Ik bedoel hier mee te zeggen dat het collegabedrijven moeilijker word gemaakt om ook nog even hun materiaal terug te halen. Zodra de belastingdienst word ingelicht reken maar dat het bedrijf direct op slot gaat.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.