Home

Nieuws 1320 x bekeken 11 reacties

Iglo grootste Liegebeest van 2012

Rijswijk - De chickensticks van Iglo zijn gekozen tot Liegebeest van 2012. Dat is de 'prijs' voor het meest misleidende product, uiting of reclame over dierenwelzijn. Iglo krijgt de titel "vanwege de mooie woorden over duurzaamheid op een verpakking waar gewoon plofkip in zit", aldus initiatiefnemer Wakker Dier. Ongeveer 3.000 mensen hebben op de site van de organisatie hun stem uitgebracht.

De tweede prijs ging naar het nieuwe Keurmerk Duurzaam Rundvlees. Ook vlees van dikbilkoeien krijgt volgens Wakker Dier dit stempel, maar die hebben door een genetische afwijking zulke enorme biefstukbillen dat natuurlijk bevallen vrijwel onmogelijk is. De bitterballen van Herman den Blijker krijgen de derde prijs. Die zouden "louter ingrediënten van topkwaliteit"bevatten, maar bestaan volgens Wakker Dier eigenlijk uit kip, kalf, varken en rund uit de vee-industrie. De organisatie meldt dat de consumentenservice van Den Blijker heeft laten weten dat die topkwaliteit slaat op de verse kruiden in de bal.

Twee genomineerden hebben hun productverpakking inmiddels aangepast. Supermarkt Bas haalde de plofkipverpakking uit de winkel waarop kippen stonden die vrolijk buiten aan het scharrelen waren. De boerenkaas van Albert Heijn was genomineerd, omdat op de verpakking een foto stond van grazende koeien, terwijl geen weidemelkgarantie wordt gegeven. Albert Heijn gaat die verpakking begin volgend jaar aanpassen.

Vorig jaar ging de prijs naar CDA-Kamerlid Ger Koopmans, vanwege zijn uitspraak: "Foie gras is verantwoord geproduceerd". In 2010 won de term 'scharrelei'. Het jaar daarvoor kreeg Rob 'De Smaakpolitie' Geus 'm, die reclame maakte met de leus: 'Kalfsvlees, daar wordt echt iedereen vrolijk van'. De meeste Nederlandse kalfjes leden toen nog aan bloedarmoede.

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  3000 mensen van de 17 miljoen mensen hebben zich druk gemaakt en het zullen de mafketels van hun eigen organisatie zijn waarschijnlijk. En nog is het nationaal nieuws geworden?

 • schoenmakers1

  het grootste liegebeest is natuurlijk wakker dier, wat een onzin kramen die uit

 • Nines

  de term liegebeest geeft al voldoende aan over het niveau van de organisatie. Misschien moeten ze de titel volgend jaar aan Marianne Thieme uitreiken. Keihard schreeuwen wat er mis is, maar wanneer ze wordt uitgenodigd om te kijken hoe het werkelijk is, haakt ze af. Hoe kun je dan verantwoorden dat wat jij blért waar is? Juist; niet. Typisch voorbeeld van iemand die de waarheid niet onder ogen wilt zien.

 • kleitokkers

  ik had verwacht dat de vega slager zou winnen. Maar dat kan niet want het gaat daar niet om dieren.

 • v.d.Velden

  Ik mis B bob op nummer 1 van het grootste liegebeest onderzoek

 • mazzel1

  ik ook!

 • W Geverink

  Het is waar dat het gewone slacht kuiken het meest duurzaam is. Het is alleen niet het meest politiek correct.

 • Mozes

  De mate van leugenachtigheid is dus niet gebaseerd op fysieke onwaarheid maar op politieke incorrectheid.

 • Mozes

  kleitokkers, bij de vegaslager gaat het om chemische bewerkingen. Daarom zou hij mijn inziens beter de chemoslager kunnen heten.

 • Koeienboer

  Boerderij doet weer aan SPONSORING van een activisten groepering. Persberichten letterlijk citeren, dat is toch geen journalistiek....

 • joannes

  Koeienboer, je behoort toch te weten wie zodirect de centen uit je portemonnaie kloppen. Sommige regelingen die ze willen zijn duur en die kan je niet vroeg genoeg kennen. Daarbij is het wel handig om te weten of ze invloed winnen of verliezen. Met deze actie zijn ze zich aan het belachelijk maken is mijn inschatting. 3000 stemmen in een land met ruim 16 mlj inwoners.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.