Home

Nieuws 380 x bekeken

Glencore breidt imperium uit

Baar – Handelshuis Glencore heeft de voorgenomen overname van mijnbouwgigant Xstrata bij de Europese Commissie gemeld. Daarmee breidt het imperium van het Zwitserse concern, met een omzet van 140 miljard euro, één van de grootste handelshuizen in agrarische grondstoffen, verder uit.

Glencore betaalt voor Xstrata 33 miljard dollar. De Commissie heeft 25 dagen om de overname goed te keuren of een nader onderzoek te starten.

Het lijkt voor de hand liggend dat de overname nader zal worden onderzocht. Xstrata is eigenaar van een aantal strategisch belangrijk geachte zinkmijnen. Glencore heeft reeds een aandeel van 34 procent in Xstrata. De overname wordt deels gefinancierd met geld dat Glencore ophaalde met een beursgang in Hongkong eerder dit jaar. De prijs van de deal zet volgens bankanalisten ambities in de landbouw even op een laag pitje.

Glencore geldt van oudsher als een zeer divers handelshuis. Het geld werd verdiend met olie en mineralen, waarna om risico’s te spreiden met een lange serie kleinere overnames posities werden gekocht in de agrarische grondstoffenhandel. Dit wordt vooral vanuit Rotterdam gecoördineerd. Glencore is nu in de slag met Louis Dreyfus voor de positie van grootste agrarisch handelshuis na ADM, Bunge en Cargill.

Glencore kwam eerder tot een 4,8 miljard euro (6,2 miljard Canadese dollars) kostende deal voor de overname van het Canadese graanhandelshuis en meststoffenbedrijf Viterra. Het bedrijf moet voor toestemming wachten op Chinese autoriteiten. Het besluit volgt naar verwachting pas halverwege november.

Of registreer je om te kunnen reageren.