Home

Nieuws 5132 x bekeken 3 reactieslaatste update:2 okt 2012

Gevangenisstraffen voor leiding Weyl

Almelo - De Almelose rechtbank heeft twee directeuren van de failliete slachterij Weyl veroordeeld tot gevangenisstraffen van twee en anderhalf jaar.

De eigenaar/directeur moet twee jaar de gevangenis in; de straf voor de financieel-directeur is anderhalf jaar waarvan een half jaar voorwaardelijk.

De opgelegde straffen zijn hoger dan de eis van de officier van justitie, die voor beide verdachten gevangenisstraffen van een jaar eiste, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

De rechtbank vindt dat de stelselmatige en jarenlange fraude de eigenaar/directeur zwaar aangerekend moeten worden. Daarvoor past geen voorwaardelijke gevangenis, vindt de rechtbank in Almelo.

Het vonnis van de Almelose rechters kwam maandagmiddag hard aan bij de twee hoofdverdachten in de fraudezaak van de failliete Enschedese runderslachterij. Officier van justitie Bollen eiste drie weken geleden gevangenisstraffen van een jaar, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

De rechtbank gaf de verdachten in het vonnis aanvankelijk nog enige hoop, omdat een deel van de verwijten niet bewezen werd verklaard. Doorgaans is dat reden de strafmaat daarop aan te passen. Niet in dit geval. "De strafeis van de officier van justitie doet naar het oordeel van de rechtbank onvoldoende recht aan de ernst van de feiten", aldus de rechter maandagmiddag in de uitspraak voor de directeur/eigenaar.

De leiding van Weyl heeft zich sinds 2001 stelselmatig schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte. Met behulp van valse documenten werden financiers om de tuin geleid. Volgens de rechtbank heeft de directeur daarmee "de problemen van zijn bedrijf niet alleen voor zich uitgeschoven, maar feitelijk doorgeschoven naar andere bedrijven." Die schade loopt volgens de curator op tot meer dan 49 miljoen euro voor de concurrente crediteuren. Fortis Bank heeft een vordering van 25 miljoen euro en de preferente crediteuren nog een bedrag van 5 miljoen.

Dat beide directeuren niet in eerste instantie uit waren op persoonlijk gewin, neemt de rechtbank wel aan. Toch hadden beide verdachten wel degelijk een eigen belang, redeneert de rechtbank. De financieel directeur had een maatschappelijke positie, een baan, die hem 20.000 euro per maand opleverde. Als hij de fraude zou melden, wist hij dat hij zijn baan zou verliezen. Voor de eigenaar/directeur golden soortgelijke argumenten. "Nergens komt naar voren dat hij zich bekommerde om de belangen van de financiers", zegt de rechtbank, die de eigenaar/directeur ook verwijt zijn eigen personeel te hebben meegetrokken in de fraude. Waar de financieel directeur nog de belangen van de werknemers meewoog, liet de eigenaar/directeur niet veel gelegen liggen aan de belangen van zijn werknemers. "Dit alles rekent de rechtbank verdachte zwaar aan."

De economisch politierechter veroordeelde gisteren de eigenaar/directeur tot één maand voorwaardelijk, omdat hij betrokken was bij gesjoemel met de wachttijden voor runderen. Zijn broer kreeg een werkstraf opgelegd van 60 uur, waarvan de helft voorwaardelijk. De officier van justitie had tegen beide verdachten een werkstraf geëist van 120 uur.

Laatste reacties

 • Frans Smit

  Een uitkeringstrekker krijgt voor een fraude van vijf duizend euro.... 4 weken onvoorwaardelijk.....
  Lijkt mij een goed referentiepunt.

 • Mulders

  en toch waren veel boeren goed met Weyl behalve als je ten tijde van het faillissement koeien had hangen in Enschede

 • joannes

  In verhouding met de Ahold bestuurders komen ze er slecht vanaf! En bij Ahold was de schade vele male groter voor de gemeenschap, werknemers en aandeelhouders. Ik ben bang dat er toch met verschillende maten is gemeten. Frank Weyl is overvallen door het BSE probleem en probeerde zich er uit te verdienen. De Ahold bestuurders waren willens en wetens de gelikte Nederlandse Supermarkt organisatie Albert Heijn aan het hedgen en kochten met,oa met documentfraude, verlieslijdende organisaties in het buitenland op vaardigheden die ze niet hadden. Dat laatste is gewoon diefstal!

Of registreer je om te kunnen reageren.