Home

Nieuws 563 x bekeken 2 reactieslaatste update:5 okt 2012

Fresco: laag niveau politiek landbouwdebat

Amsterdam – Hoofdleraar Louise Fresco van de Universiteit van Amsterdam vindt dat de politiek zonder duidelijke, langjarige visie op landbouweconomie van incident naar incident rent. De nuance ontbreekt. Daardoor wordt wetenschappelijk slecht onderbouwd beleid gemaakt om bijvoorbeeld het bouwen van grote stallen te voorkomen, die voor het milieu beter kunnen zijn, aldus Fresco in een interview.

Fresco vindt dat de emotie die mensen hebben bij huisdieren onterecht door organisaties als Wakker Dier wordt geprojecteerd op landbouwdieren. Hoewel ze voor het verbeteren van dierenwelzijn is, gelooft ze dat het intensief houden van dieren noodzakelijk is om de uitdijende wereldbevolking straks te kunnen voeden.

De oud-FAO-bestuurder vindt dat erkend moet worden dat biodiversiteit geen wens is van de natuur, maar van mensen. Met deze onderkenning leg je ook het fundament voor het belonen van boeren voor het bevorderen van biodiversiteit. Nu wordt soms de suggestie gewekt dat het redden van biodiversiteit voor boeren een morele plicht is.

Fresco stelt dat de Nederlandse landbouw behouden moet blijven, niet alleen omdat ze veel geld opbrengt, maar omdat het bijna de enig overgebleven sector is waarmee Nederland competitief is. Fresco vatte haar visie op landbouw en voedsel samen in een deze week uitgebracht boek: Hamburgers in het Paradijs. Fresco wordt mede door haar werk bij Unilever (niet-uitvoerend bestuurder) en Rabobank (commissaris) gerekend tot de meest invloedrijke denkers over landbouw en voedsel.

Laatste reacties

  • politiek

    Een correcte stellingname van hoofdleraar Louise Fresco deze keer. Eerst maar eens zorgdragen dat de lanbouw niet van incident naar incident blijven sukkelen voordat onderwerp stallen bouwen weer op de agenda komt. Vroeger , een paar jaar terug had ook Freso een geheel andere mening nog. ! Belangenbehartigers veehouderij spreken nog over incidenten , de overheid is al wel zover dat men speeekt over vaste structuren met een dergelijk groot aantal incidenten. Als Commissaris bij de Rabobank is Fresco nu ook minder betrokken bij de dopingwielersport nu de Rabo terecht zich daar van af gekeerd heeft. Een volgende stap is voor Fresco , mede ook door haar werk bij Unilever en commissaris bij Rabo om de landbouw vrij te krijgen van incidenten. Financieringen , wetende dat ook de landbouw van incident naar incident rent zal ook steeds kritischer bekeken gaan worden.

  • joannes

    Fresco heeft gelijk met haar stelling: gebrek aan langjarige landbouw visie in de politiek, maar.... ik zou daar iets aan toe willen voegen. Gebrek aan visie voor een sociale meerjarige landbouw visie. Natuurlijk moet de Nederlandse landbouw sector behouden blijven! Hij is nog competatief ondanks of misschien wel dankzij het feit dat de ondernemers een negatief rendement op eigen vermogen draaien van -2% zie pagina 2http://www.nvv.nl/dutchtopics/Trog/trog_189.pdf
    Wanneer haar ideeën zich vertalen in grotere bedrijven, minder boeren, meer medewerkers en middenkader, kortom....industrialisatie vindt ik dat ze en de politiek de boot missen. Waarom kijken we niet wat verder in de omgeving en de toekomst en proberen we niet een platteland te creëren wat, en rendabel, en zelfvoorzienend, en toekomst voor de jeugd biedt. Gezinsbedrijven die de landbouw dragen en de plattelands gemeenschap. Niet industrialisatie met wegvluchtende boeren kinderen en instromende buitenlandse uitzendploegen die bv de oogst even binnen halen of in 24 uurs diensten de melktaak uitvoeren. Sociaal moet de politiek ook verantwoordelijkheid nemen en niet alleen naar dé meest efficiente productiemethode kijken maar naar een platte land waar Nederlandse Boeren een gezond rendement kunnen draaien met het gemiddelde grote Nederlandse bedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.