Home

Nieuws 882 x bekeken

Europees Parlement: harder ingrijpen antibiotica-problematiek

Brussel - De landbouwcommissie van het Europese Parlement wil meer actie in de strijd tegen antibiotica-resistentie. Dat staat in een voorstel van rapporteur Martin Häusling van de Duitse Groenen, wat breed is gesteund door de commissie. Häusling vindt dat de Europese Commissie snel met een plan van aanpak moet komen, eventueel met verboden van gebruik van speciale typen antibiotica.

Het plan van de Europese Commissie gaat volgens het parlement niet ver genoeg. Het Parlement pleit voor een benadering waarbij verantwoordelijk wordt omgegaan met antibiotica en een verbeterde aanpak van biosecurity, waardoor ziekten minder vaak voorkomen en minder vaak verspreiden. De landbouwcommissie wijst erop dat de winst vooral moet komen uit een betere vorm van veehouderij. Vaccinatie kan volgens de parlementariërs bijdragen aan verbetering van de diergezondheid, maar het is geen vervangend middel voor goede veehouderijpraktijken.

Het Europees Parlement pleit voor een betere structuur voor diagnostiek en het voorschrijven van diergeneesmiddelen, zodat zeker gesteld kan worden dat antibiotica correct worden toegediend.  Via een centrale databank, beheerd door de Europese Commissie, moet het gebruik van antibiotica worden geregistreerd en geanalyseerd. De resultaten hiervan moeten volgens Häusling openbaar worden.

Daarnaast moet de Europese Commissie er beter op toezien dat het verbod op antimicrobiële groeibevorderaars, dat in 2006 is ingesteld, goed wordt nageleefd.

Het volledige Europees Parlement zal in december stemmen over het voorstel van de landbouwcommissie. Daarvoor zal het plan ook voorgelegd worden aan de commissie voor voedselveiligheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.