Home

Nieuws 522 x bekeken 3 reacties

Europarlement wil landbouwbudget behouden

Straatsburg – Een ruime meerderheid van het Europees Parlement (EP) vindt dat er niet verder op het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) mag worden bezuinigd. Dat betekent dat het budget in de periode 2014-2020 op het niveau van volgend jaar moet blijven.

Dinsdag stemde het EP op hoofdlijnen in met de begrotingsvoorstellen van de Europese Commissie, die een lichte stijging betekenen. De parlementariërs gaven aan dat een korting de effectiviteit van het beleid ondermijnt. Dat is een duidelijk signaal aan de lidstaten, die vinden dat Brussel de broekriem moet aanhalen. Volgens het EP is een ‘realistische’ begroting nodig om de economie weer uit het slop te trekken. In geen geval mag bij bezuinigingen de kaasschaafmethode worden toegepast, aldus het parlement.

Of de regeringsleiders zich daar iets van aantrekken, blijkt misschien al eind deze week. Dan worden de voorstellen van het Cypriotische voorzitterschap verwacht. Hierover zal worden onderhandeld tijdens de allesbepalende begrotingstop eind november.

Afgelopen weekeinde nam de Britse premier David Cameron hierop een voorschot door te verkondigen zijn vetorecht te zullen gebruiken als er sprake is van een ‘onacceptabele’ stijging van het budget.

Ook Nederland ziet niets in de Commissievoorstellen. Volgens premier Mark Rutte (VVD) moet Brussel het de komende periode met 900 in plaats van de gewenste 1.000 miljard euro doen. Enkele van zijn partijgenoten, waaronder minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken)  hebben aangegeven dat een deel van die besparingen uit de landbouwbegroting moet komen. Beoogd coalitiepartner PvdA is al langer een uitgesproken voorstander van minder steun aan boeren.

LTO stuurde vorige week een open brief aan Rutte met het verzoek tot een gesprek. Volgens voorzitter Albert Jan Maat gaan de recente uitlatingen van VVD’ers over het GLB-budget lijnrecht in tegen de kabinetsafspraak om de begroting nominaal op het niveau van 2013 te houden. Desgevraagd zegt hij dat er inmiddels ‘wel contact, maar nog geen gesprek’ is geweest.

Laatste reacties

  • zanden

    Er mag beslist geen kaasschaafmethode worden toegepast, aldus woordvoerders in het Europees Parlement. Maar hoe kan gesproken worden over 'kaasschaafmethode' als het in werkelijkheid om geheel andere verhoudingen gaat? Immers 80% van de bedrijfstoeslagen van de EU-pot gaat naar 20% van de boerenbedrijven. Deze 20% grote boerenbedrijven hebben de subsidie juist het minste nodig. Immers door hun schaalgrootte hebben zij doorgaans een veel lagere kostprijs dan hun kleinere collega’s.

  • Mels

    Zanden,geen enkele boer die zich ondernemer wenst te noemen heeft subsidie nodig,vindt je jezelf landschapsbeheerder dan mag je daar een uitkering van vadertje staat voor krijgen.Hou nou es op met teren op de zak van de belasting betaler,dat kan je in deze tijd toch niet meer uitleggen of wel soms.Direkt alle steun afschaffen is het allerbeste,doet erg zeer bij diegene die met de steun een financiering losgepeutert hebben om quotum te kopen.nou die hebben pech want ze zijn tot het gaatje gegaan.Probeer te ondernemen zonder de steun en zie het als extra,doe je dat niet dan zou je wat mij betreft een ambtenaren pensioen mogen krijgen.O ja ik schaal mijzelf in als agrarisch ondernemer in de ruime zin van het woord en zonder steun of subsidie.

  • politiek

    Steeds meer aandacht komt er ook om duurzaam te produceren. Dus zonder antibioitica en (pro) hormonen. Een goede ontikkeling dat er op dat niveau ook al aandacht voor is.

Of registreer je om te kunnen reageren.