Home

Nieuws 2826 x bekeken 5 reacties

'EU-steun komt bij supermarkten en verwerkingsbedrijven terecht'

Belfast – De subsidies voor de Europese boeren kunnen terecht komen in de zakken van verwerkingsbedrijven, supermarkten, leveranciers, landeigenaren en overheden. Daardoor gaan de kosten voor de landbouw juist omhoog in plaats van dat de subsidies de concurrentiekracht versterken. Dat betoogt Prof. David Harvey, hoogleraar agrarische economie aan de Universiteit van Newcastle en hoofdredacteur van The Journal of Agricultural Economics.

Harvey, die als deskundige op het gebied van de Europese landbouwsubsidies bekend staat, deed zijn uitspraken tijdens een lezing aan de Queen’s Universiteit in Belfast. Volgens de hoogleraar is het niet zo dat de boer door de EU-subsidies meer inkomen verwerft. De boeren en iedereen in de keten daar om heen, de bureaucraten en politici zijn echter wel verslaafd aan de toeslagrechten en andere steunregelingen waardoor dat hele steunsysteem inefficient is geworden.

Harvey, die is opgegroeid op een boerderij in Wiltshire, noemde de toeslagrechten eerder 'niet meer dan een opstapje naar de eliminatie van alle strikt aan de landbouw gerelateerde overheidsbetalingen en naar de ontwikkeling van geschikte mechanismen voor de betaling van milieugoederen en –diensten'. "Op langere termijn moeten de universele rechten op toeslagrechten of die rechten zelf uitgefaseerd worden. Op korte termijn moet de medeverantwoordelijkheid voor het voorzien in milieugoederen en –diensten meer stringent en expliciet worden, hoewel de daarmee gepaard gaande bureaucratie en kansen op politiek falen niet onderschat moeten worden," aldus de hoogleraar in een memorandum aan de Britse kamercommissie voor Europese zaken.

Laatste reacties

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.