Home

Nieuws 10490 x bekeken 23 reacties

EU: overdreven veel zonnepanelen in Duitsland

Münsingen - De Duitse EU-commissaris Günther Oettinger (Energie) waarschuwt dat Duitsland te veel panelen voor zonne-energie installeert. Hij vindt het onlogisch om er zoveel panelen aan te sluiten. "Ik geloof dat deze euforie in Duitse begrensd moet worden", zei hij zaterdag bij een partijbijeenkomst van de CDU in Münsingen.

,,Duitsland is niet echt een zonnig land'', vindt hij. Toch staat in het land de helft van alle oppervlakte aan zonnepanelen ter wereld. "Ofwel zijn die anderen allemaal gaga, of...", zei Oettinger, die de zin niet afmaakte.

De zonnepanelen zorgen samen met windmolens momenteel voor circa 45 procent van de elektriciteit bij de oosterburen. Dat aandeel groeit voortdurend. Door het grote aanbod dreigen sommige kolen- en gasgestookte centrales onrendabel te worden. De overheid wil de energiebedrijven echter verbieden om de onrendabele centrales te sluiten, om zeker te zijn dat er steeds voldoende stroom is. In de winter zijn de centrales juist nodig, omdat er dan minder zonne-energie is.

Oettinger (59) is sinds 2010 EU-commissaris. Hij was voorheen minister-president van deelstaat Baden-Württemberg. Hij staat vooral bekend om zijn dialect, dat zelfs voor veel Duitsers onverstaanbaar is.

Laatste reacties

 • B bob

  De grote energiebedrijven moeten hun vervuilende centrale's stilleggen en de Zonnige Energie neemt de markt over . Dat is het gevolg van het uitzuigen van de Bevolking . Ik heb mijn volledige energievoorziening in eigen beheer en dat voelt enorm goed . Als Boer kun je echt erg veel geld in je zak houden en zelfs verdienen aan de productie van zonneenergie . Ik heb laatst nog voor 1 dollar per wattpiek een grote installatie bij een zusterbedrijf in werking gezet en die installatie is na 3,5 jaar volledig terugverdient.

 • W Geverink

  Op zich ben ik ook wel geinteresseerd in zonnepanelen. Op dit moment met de huidige energieprijzen neemt het tussen vijftien en twintig jaar voor ze terugverdiend zijn. Je moet het doen voor de hobby. Het maken van zonnepanelen is een heel erg milieuvervuilend proces. Ik denk dat op het moment dat china milieuregels krijgt zonnepanelen een behoorlijk stuk duurder zullen worden.

 • bankivahoen

  Over afzienbare tijd zullen ze gemaakt worden met behulp van nanotechnologie en bijna geen gewicht hebben en in pannen ingebouwd zitten.Rendement zal dan veel hoger zijn.Al wat er nu gelegd wordt is eigenlijk verouderde technologie en de terugverdientijd is veel te lang .Het zal trouwens zonder subsidie uit moeten kunnen want iets wat MET subsidie niet rendabel is heeft geen bestaansrecht.

 • hout&co

  Ze zouden het gewoon net als bij de duitsers moeten doen !
  En bovendien zouden ze iedereen moeten verplichten om op het zuidelijk gerichtte dak volledig met zonnepanelen moeten bedekken maar daar tevens een soort van subsidie moeten geven aangezien ze ervan profiteren als er meer wordt geproduceert dan het desbetreffende bedrijf/woonhuis gebruikt.

  Het zal dan spodig blijken dat een land zelfvoorzienend kan zijn in zijn energieproduktie. ( uitgesloten met een hoge industriebezetting alhoewel die zelf de energie kunnen opwekken en terugwinnen met hun processen)

 • agratax2

  Ja iedereen aan de zonnepanelen en de centrales dicht. Prachtig milieu idee, maar dan zitten we in no time met een nieuwe babyboom want wat moet je doen als de zon weg is en er geen stroom productie meer is voor verlichting of TV? Juist vroeg naar bed. Ook je koelinstallaties, melkrobots en koeltanks zullen even niet werken met alle gevolgen van dien.

 • W Geverink

  Als je volledig off the grid wil kun je met je panelen accu's opladen en houd je er een agregaat naast. Een andere manier is overdag in de eigen behoefte voorzien en wat over is aan het net leveren waardoor je meter achteruit loopt en s'nachts weer stroom afnemen van het net waarbij de meter weer vooruit loopt.

 • Mozes

  Het probleem met zonne en windenergie is dat je er altijd confessionele centrales naast moet hebben om het land van energie te voorzien als er geen zon of wind is. Deze centrales moeten een vermogen hebben van 100% van de lands behoefte. Je moet dus dubbel investeren. Zon en windenergie zal pas grote milieuwinst opleveren zodra wij over technieken beschikken om elektriciteit grootschalig en goedkoop op te slaan voor langere tijd.

 • B bob

  mozes, het lijkt of jij alleen de propoganda van eneco en nuon als waarheid aanneemt. De grote energiemaatschappijen bouwen nog meer vervuilende centrale's en die domme investeringen moeten de consument via een hogere energiebelasting aanslag gaan betalen. Een 100% backup voor de totale energievoorziening zal niet meer nodig zijn. De windmolenparken staan verspreid over een groot gebied en er is altijd wel ergens voldoende wind ( zeker in de Noordzee) . Ook de enorme zonnepaneelvelden in Duitsland ( terugverdientijd is minder dan 8 jaar ) leveren op een bewolkte dag nog enorm veel stroom . Dat maakt dat er slechts een paar kleine gas/kolen/biomassa centrale's nodig zijn voor de regenachtige dagen en voor de nachtstroom(voornamelijk voor de straatverlichting) De Duitse kerncentrale's zijn al bijna overbodig geworden .
  met de extra groene energie hydrogen ( watergas ) produceren en dat s'nachts gebruiken om stroom en warmte te produceren is een manier om 'of the grid' the blijven. Dat werkt bij ons al enige jaren naar volle tevredenheid.

 • Jan Mark

  die EU commissaris moet niet zo mekkeren.
  In Duitsland wordt zonne-energie misschien wel lekker gesubsidieerd, maar dat moet mooi zo blijven. zonne-energie is stukken beter dan die vergisters die hier staan. Dat zijn pas de die-hard subsidieslurpers. Daarnaast blijft er geen landbouwgrond meer over die gebruikt kan worden voor de voerproductie die niet verdwijnt in de vergisters. Op de momenten dat het zonnetje wat minder schijnt moet er maar beroep gedaan worden op de windenergie, en als dát niet werkt dan moet er maar beroep gedaan worden op de gangbare methoden.

 • B bob

  Kwark, erg veel subsidie voor zonneenrgie is momenteel niet eens meer noodzakelijk aangezien de prijs van PV panelen de laaste jeren erg ver gedaald is . In Nederland moet je overgens geen prijs opvragen maar door een duits bedrijf de panelen laten installeren .Dat scheelt enorm in de terugverdientijd.

 • B bob

  Bankivahoen, Google 'Duitse zonnecel haalt rendement van 41% '

 • klaasKip

  Heeft er iemand al eens aan gedacht wat straks het heden daagse zonnepaneel kost als deze zijn rendement veloren heeft. Ik heb me laten vertelen door iemand uit de branche dat dit nu geschat wordt op 40% van de aanschafwaarde
  zonne panelen worden dan het nieuwe asbest verschrikkelijk duur om af tevoeren .De groene lobby rekent met mooie rendementen als je praktijk cijfers ziet van oafankelijke partijen blijken deze belangena niet haalbaar . Zonne energie gekombineert met wind energie kan in de toekomst rendabel worden maar er zal nog veel aan de techniek moeten worden verbeterd.

 • Farm1110

  Stimmt nicht bbob ich habe mit einem niederländischen solarbauer gesprochen und der bietet ein kwp billiger an als in duitsland. und 41% ist nur reklame
  Ich habe 250 kwp auf dächern liegen znd ich weiss wovon ich rede.
  Die frage ist doch die von welchem energiekonzern herr öttinger bezahlt wird.
  Ich weiss nicht ob das stimmt klaaskip ich vermute das in 20 jahren die alten panelen recyceld werden für an das silizium zu kommen so wie jetzt alte mobiltelefone recyceld werden. es wäre ja toll wenn die industrie endlich grosse speichermedien schaffen würden womit wir bauern die energie im sommer speichern könnten und im winter schweine oder kippenstallen heizen könnten


  D
  Die frage ist von welchem energiekonzern ö .

 • info104

  kwark92 ik begrijp dat je tegen vergisters bent maar dat is volgens mij niet terecht ,als je weet dat er min.50% mest in gaat en de rest word aangevuld met uien die onverkoopbaar waren en producten die vaak van een fabriek afkomen die als reststroom vrij komen welke anders naar een verbranding worden afgevoerd, dat in Duitsland veel mais in de vergisters gaat is waar, maar door de hoge maisprijs word er in Ned. weinig of geen mais in de vergisters gedaan. Je uitspraak kan ik dan ook niet helemaal volgen want een vergister is wel een goede konstante stroomleverancier, en volgens mij kun je daar niets op tegen hebben, en dat ze prijsopdrijvend zijn t.a.v. de evt. mais die er in gaat denk ik niet , de prijs van mais word hier in west europa niet bepaald , die word door de wereldmarkt van zetmeelproductie bepaald, en niet door die paar vergisters in Ned.

 • Farm1110

  Infi 104 in duitsland kost de mais ca 2000€/ha voor de vergister

 • Flyinghollander

  Bob zijn enige kennis google :( dramatisch waar het met 'het volk' heen gaat.

 • denker123

  Prachtig resultaat 45% van de electriciteit uit zonnepanelen en windmolens,ondanks weinig zon.Ondanks dit succes zegd de dikbetaalde Euro commissaris Oettinger er maar mee te stoppen,hij kan beter Griekenland volzetten met zonnepanelen.Dan hebben de Grieken werk en kunnen ze hun schuld aan de E.U.afbetalen.

 • T@deler

  Momenteel misschien dan 45 % maar volgens het Statistisches Bundesamt waren het in 2011 niet meer dan 11%.
  https://www.destatis.de/DE/ZahlenFakten/Wirtschaftsbereiche/Energie/Erzeugung/Tabellen/Bruttostromerzeugung.html

 • info104

  Is het niet mogelijk door een zonnecollector in combinatie met een warmwatercollector te gebruiken ,dan kun je zowel elektra als warmte opwekken en dan sla je de warmte op welke weer in de nacht gebruikt kan worden, men is zelfs bezich om dat weer om te zetten in waterstofgas zo kunnen wij ook ons voordeel doen met het zonlicht, Die Duitsers zijn zo gek nog niet.

 • B bob

  Info104. Achter de zonnepanelen een spouw houden waardoor je aan de onderzijde koude lucht aanvoerd die je vervolgens in de nok voorverwarmt de stal in kan blazen is een goede manier on de effectiviteit van de PV panelen te verhogen ( hoe warmer deze worden hoe lager de productie ) Verder is het mogelijk om met de warmte in de zomer een condensatiekoelinstallatie te laten draaien awaardoor je voordelig kan koelen indien nodig.
  De zogenaamde PV-T panelen waar aan de achterkant een warmtecollector zit is nog erg kostbaar en niet effectief genoeg om de extra investering te rechtvaardigen.

 • B bob

  Ik begrijp dat flying hollander erg in zijn maag zit met Google en het internet. Dat is namelijk de reden dat de werkwijze in de reguliere walgelijke dierfoltering in de Nederlandse veehouderij bij een groot gedeelte van de bevolking bekent raakt en de Overheid samen met de voedingsindustrie wel moet overschakelen naar een verantwoorde fatsoenlijke manier van Veehouden. 'Het Volk 'wordt hierdoor tegen zichzelf in bescherming genomen .

 • B bob

  Farm1110, jouw reactie'is moeilijk te begrijpen voor veel lezers. Kun je jouw reacties eerst in Google vertalen ? Bij voorbaat dank.

 • Weerkundige

  bouw zonne pannellenin woestijn heb zomer en winter even veel stroom
  voer dat met goote accu mamoet boot naar europa

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.