Home

Nieuws 798 x bekeken laatste update:17 okt 2012

‘EC overweegt afzwakking bijmengplicht biobrandstoffen’

Brussel – De Europese Commissie overweegt onder druk van een sterke landbouw- en brandstoflobby en ambtenaren van het directoraat-generaal Agri het maximale bijmengvolume van biobrandstoffen uit voedingsgewassen toch op 7 of 8 procent vast te stellen. Eerder werd een beperking tot 5 procent voor 2020 gecommuniceerd.

Dat zegt een lobbyist van een belangenorganisatie, die anoniem wil blijven. Eerder zei de Luxemburgse politicus van De Groenen in het Europarlement, Claude Turmes, tegenover persbureau Reuters dat zonder sterke groene lobby de Commissie zal kiezen voor een minder strenge beperking. De Commissie stelde eerder een bijmengplicht in van 10 procent voor 2020. Omdat productie van de zogeheten 'eerste generatie'-biobrandstoffen de voedselprijs zou stuwen en zou leiden tot schade aan het milieu in met name Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië is aangekondigd dat de Commissie de norm wil bijstellen.

Belangenorganisaties van boeren en biobrandstoffenproducenten stuurden onlangs een brandbrief naar de voorzitter van de Commissie, Manuel Barroso. Ze stellen dat honderdduizenden banen en investeringen met een waarde van misschien 14 miljard euro verloren gaan wanneer wordt gekozen voor 5 procent. De Europese biodieselsector is goed voor een jaaromzet van 17 miljard euro en zou worden weggevaagd. Nu al draait de industrie op minder dan de helft van de productiecapaciteit.

De Commissie maakt deze week de definitieve voorstellen bekend. Deze moeten vervolgens door zowel de Europese Raad en het Europees Parlement worden goedgekeurd. Volgens Europarlementariër Esther de Lange (CDA) heerst in het parlement een kritisch sentiment jegens biobrandstoffen op basis van bijvoorbeeld mais, suiker, palmolie of koolzaad. “Wat de Commissie ook doet, ik denk dat 5 procent overeind blijft. Dat baseer ik op eerdere niet-wetgevende besluiten”, aldus De Lange.

Zelf is ze voorstander van een flexibele bijmengplicht. “Ik hoop dat de christendemocraten in het Europees Parlement me daarin volgen. Op zichzelf is het wel van groot belang in te blijven zetten op verduurzaming. In 2020 moet volgens Europese afspraken 14 procent van de energie in Nederland hernieuwbaar zijn en momenteel ligt het percentage op 3 of 4 procent.” De norm voor de EU als geheel ligt op 20 procent hernieuwbare energie in 2020, maar de norm is voor elk land apart vastgesteld omdat sommige landen bepaalde natuurlijke nadelen of voordelen hebben. Zo heeft Zweden meer ruimte en de mogelijkheid veel waterkracht aan te wenden.

Of registreer je om te kunnen reageren.