Home

Nieuws 949 x bekeken

Commissie evaluatie pachtrecht over maand bekend

Doetinchem - Halverwege november worden de namen bekend gemaakt van de commissieleden die het huidige pachtrecht gaan evalueren. Dit maakte staatssecretaris Henk Bleker bekend tijdens het jubileumcongres van de Bond van Landpachters. Bleker: “Ik ben voor een brede evenwichtige en genuanceerde evaluatie. De commissie moet goed kijken naar de actuele ontwikkelingen in de landbouw.”

Bleker roept betrokkenen op om met vragen te komen, zodat de nieuwe commissie van start kan gaan met een juiste probleem- en vraagstelling. “Het moet zeker geen stammenstrijd worden”, zegt Bleker over het werk van de commissie. Opvallend vindt de staatssecretaris de toename van het areaal grijze pacht (mondelinge afspraken over grondhuur). “Kennelijk is daar behoefte aan. Waarom doet de ondernemer dit. Welke vormen bestaan er?”, vraagt de bewindsman zich af.

De Vereniging voor Agrarisch Recht (VAR) wil graag de evaluatie doen, liet voorzitter Willem Bruil eerder al weten. Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie is inmiddels op de hoogte van het aanbod.

Tijdens het congres van de bond werd wederom duidelijk dat verpachters en pachters haaks op elkaar staan als het gaat om hoe het pachtstelsel er in de toekomst uit moet komen te zien. Pachters willen uitbreiding van reguliere pacht. Verpachters willen een meer geliberaliseerde vorm van pacht, waarbij verpachters en pachters zelf afspraken maken over duur huurovereenkomst en hoogte pachtprijs. De gemoederen liepen soms hoog op tijdens de discussie op het congres. Beide partijen vielen elkaar aan op diverse standpunten en wisten niet tot een gemeenschappelijk standpunt te komen. Het is aan de commissie om dat te formuleren.

Of registreer je om te kunnen reageren.