Home

Nieuws 1052 x bekeken

Cargill boekt bijna miljard dollar winst, noemt markt onvoorspelbaar

Minneapolis – Cargill heeft het eerste kwartaal van boekjaar 2013 een nettowinst geboekt van 975 miljoen dollar (751 miljoen euro), een ruime verviervoudiging ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee maakt de Amerikaanse handelsonderneming en voedselproducent een sterke comeback want het voorgaande kwartaal was het slechtste in 20 jaar.

Topman Greg Page denkt dat de verbetering van de resultaten si te danken aan het stroomlijnen van activiteiten, snijden in kosten en de brede en diepe aanwezigheid van Cargill in het Amerikaanse voedselcomplex. Het bedrijf richtte zich ook toenemend op investeringen precies in die branches die een hogere marge opleveren. Cargill investeerde onder meer in een fabriek voor plantaardige oliën voor koelinstallaties van elektronische toepassingen, een veevoerfabriek in de Zuid-Koreaanse havenstad Dangjin en een runderslachterij in het Texaanse Fort Worth.

De omzet daalde door lagere grondstofprijzen wel licht van 34,6 naar 33,8 miljard dollar (26 miljard euro). Volgens Cargill zijn in alle vijf divisies de omzetten verbeterd ten opzichte van een kwartaal eerder en boekte geen enkele divisie een significant verlies. De handelsactiviteiten leden een kwartaal eerder onder onvoorspelbaarheid op termijnmarkten. Volgens Page waren markten “net zoveel gedreven door economische en politieke gebeurtenissen als het fysieke fundament van de markt (vraag en aanbod, red).”

Cargill stelt dat de gevolgen van extreme droogte in grote delen van het Middenwesten voor het bedrijf zowel positieve als negatieve gevolgen heeft. Droogte en hitte decimeerde de maisoogst en maakt het prijsverloop grillig. Cargill kan graan verkopen tegen een hogere prijs, maar gebruikt zelf ook veel graan voor de vervaardiging van bijvoorbeeld bio-ethanol. De gevolgen zijn nog steeds niet helemaal duidelijk, aldus Page, die daarom ondanks de explosieve winststijging slechts “voorzichtig optimistisch” is voor de rest van het jaar.

In elk geval voorziet Page meer “atypische” handelsstromen. Zo kochten Amerikaanse bedrijven vanwege de oplopende maisprijs Braziliaanse mais, waar de VS zelf als grootste maisexporteur geldt. Cargill verwacht dan ook een kleiner volume graan vanuit Noord-Amerika te verschepen dan voorheen. Wat de export mogelijk nog kan helpen, is de gestegen waarde van de Chinese yuan en Japanse yen. De landen gelden, met Zuid-Korea en enkele Golfstaten, als grote afnemers van Amerikaanse mais. De yuan raakte deze week de hoogste waarde sinds 19 jaar aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.