Home

Nieuws 1234 x bekeken

Campagne tegen ongevallen op boerderij

Amsterdam - Het aantal dodelijke ongevallen in en om agrarische bedrijven lijkt dit jaar lager uit te komen dan vorige jaren. Tot nu toe zijn ongeveer tien doden te betreuren meldt Stigas, de stichting van werkgevers en werknemers die zich bezig houdt met veiligheid in en om landbouwbedrijven.

In het gehele vorig jaar waren er 22 dodelijke slachtoffers. Een woordvoerder van Stigas zegt dat het op dit moment te vroeg is om conclusies te trekken over dit jaar, omdat het jaar nog niet voorbij is en er in de laatste maanden nog volop activiteiten zijn waarbij ongelukken kunnen gebeuren. Het merendeel van de ongelukken in en om de boerderij is te voorkomen.

Stigas brengt de cijfers naar buiten bij de aankondiging van een nieuwe campagne om het aantal ongelukken in de agrarische sector terug te dringen.  Bij de campagne werkt Stigas samen met de stichting Veiligheid.NL. Doel van de campagne om onveilig gedrag bespreekbaar te maken bij het werk en in woon/werksituaties.

Uit een inventarisatie over de jaren 2006 tot 2010 blijkt dat er jaarlijks gemiddeld  meer dan twintig mensen door een ongeluk op het bedrijf omkomen. Daarnaast worden nog eens 4.300 mensen behandeld op een spoedeisende hulpafdeling van een ziekenhuis. Van de slachtoffers zijn er jaarlijks ongeveer 350 jonger dan vijftien jaar.

Een op de drie dodelijke ongevallen gebeurt in samenhang met het gebruik van een landbouwmachine, zoals een trekker, een rooimachine of een hakselaar. Andere oorzaken van letsel zijn val van een ladder, verdrinking of aanvallen door dieren. Een kwart van de dodelijke slachtoffers is ouder dan 65 jaar.

Volgens Veiligheid.NL zijn de meeste werkgevers en werknemers in de agrarische sector wel bewust van de gevaren.  Het blijkt echter dat niet iedereen zich vrij voelt de gevaren onderling te bespreken. De campagne begint met bijeenkomsten voor glastuinders en agrarisch ondernemers met een gezinsbedrijf.

Ongelukken in 2012

Januari

+ Twee broers uit het Gelderse Hengelo komen om nadat ze door een stier in de stal zijn aangevallen.

Mei

+ Een 10 jarige jongen uit het Overijsselse Bergentheim komt om bij een aanrijding met een trekker

Juni

+ In het Norod-Hollandse Benningbroek komt een 50 jarige man om na een ongeval met een rooimachine

Juli

+ Een werknemer van een fruitbedrijf in Enspijk  raakt ernstig gewond bij een ongeval met een sorteermachine

Augustus

+ In het Friese Bantega raakt een zesjarig jongetje bewusteloos terwijl zijn vader aan het mestmengen is.

+ Een 12-jarigte jongen uit het Groningse Zeerijp komt in het Duitse Elsfeth om bij een ongeluk met een trekker waar hij opzat.

September

+ Een 78-jarige man in Veghel komt om nadat hij door een ram op de horens is genomen

Oktober

+ In Leerdam raakt een tweejarig jongetje  bij een zuivelboerderij in het water en verdrinkt.

+ En 46-jarige man uit Bruinisse raakt gewond bij een ongeval met een landbouwmachine.

+ Een 66-jarige man uit Oosterwijtwerd raakt gewond bij het verplaatsen van een koe.

Of registreer je om te kunnen reageren.