Home

Nieuws 2538 x bekeken 4 reacties

CU en SGP bezorgd over aandacht voor landbouw van nieuwe kabinet

Den Haag – VVD en PvdA realiseren zich het belang van de agrarische sector voor de Nederlandse economie zeer goed. Dat zegt oud-informateur Henk Kamp in reactie op vragen van de SGP en Christenunie over het verdwijnen van de term 'landbouw' in de naam van het ministerie van Economische Zaken.

"De partijen zijn zich ervan bewust dat de landbouw een zeer sterke economische sector is. Misschien is het wel de sector waar we in eerste plaats aan moeten denken als we denken aan Economische Zaken", zegt Kamp, die als beoogd minister van Economische Zaken de portefeuille landbouw mogelijk krijgt. Hij vindt dat de naam 'landbouw' niet langer noodzakelijk is, omdat de sector zich zeer sterk heeft ontwikkeld als economische sector. "Het kan met trots onderdeel zijn van het ministerie van EZ."

De Christenunie en SGP toonden zich tijdens het debat over het regeerakkoord bezorgd over het afschaffen van de term landbouw. Arie Slob vreest dat er te weinig aandacht voor de landbouw komt, terwijl het voor de economie een heel belangrijke sector is. “Landbouw verdwijnt uit  beeld in de naam van het ministerie. Wat gebeurt er met de aandacht voor boeren en tuinders?”, vraagt Kees van der Staaij (SGP) tijdens het debat.

Groenlinks-leider Bram van Ojik vindt dat er veel vaagheid in het regeerakkoord zit. “Er staat dat boeren en tuinders ruimte verdienen om te ondernemen. Betekent dit dat zij die ruimte ook krijgen, of betekent het niet veel goeds voor de ondernemers”, vraagt Van Ojik zich af. Hij heeft bovendien twijfels over het natuurbeleid. “De EHS wordt volledig aangelegd, maar als het nodig is wordt er extra tijd genomen. Ik mag hopen dat dit geen twintig jaar is”, zegt Van Ojik.

Over het besluit van het ontpolderen van de Hedwigepolder maakte alleen Geert Wilders (PVV) zich druk. "Hoe is het mogelijk? De Hedwigepolder onder water zetten! Wij zullen ons met hand en tand blijven verzetten."

Laatste reacties

 • politiek

  Terecht dat SGP en Christenuni bezorgt zijn. Hopenlijk niet enkel en alleen over de naam landbouw dat die verdwenen is. Het gaat immers over de inhoud van de belangen. Belangen van de grote agro-industrie , die dus de industriele agro bulk productenlijn produceren. (afval)producten importeren, omzetten naar vlees,melk en eieren en weer exporteren. Dit onder dirigentie/begeleiding van die grote voerfabrieken. Het geeft een overschot op de handelsbalans maar is daarnaast ook een economische handicap voor Nederland vanwege de gezondheidsproblemen en gevaren en milieuproblemen en gevaren. Dat zal meer in evenwicht gebracht moeten worden. Daarnaast is er nog de gewone boerderijwereld. Die leveren niet alleen meer de eerlijkere boerenproducten maar leveren ook meer een bijdrage in omgeving. Het leefbaar houden van het platteland dus. Ze zijn een mindere last voor milieu en volksgezondheid. Deze boerengezinsbedrijven verdienen inderdaad ook een correct gezinsinkomen. Ik denk dat dit deze twee partijen zeer goed in beeld hebben en terecht dat ze daar aandacht voor vragen.

 • Berend Botje

  Ik deel de ongerustheid van de heren Slob en Van der Staaij. Het signaal dat de regeringspartijen in het akkoord afgeven belooft niet veel goeds voor de landbouw. Wat er in feite wordt gezegd is: 'Wij nemen de enorme productiviteit van de landbouw als vaststaand gegeven aan' en zelfs in die mate dat de naam Landbouw niet eens meer genoemd behoeft te worden. De betekenis van de landbouw als productiefactor is enorm, inderdaad, maar er wordt bij VVD en PvdA kennelijk gedacht dat de landbouw het knapste jongetje van de klas is en dat hij dat verder ook wel zal blijven, ook zonder veel aandacht aan hem te besteden. Niets is echter minder waar. De echte productiefactoren in de landbouw zijn de landbouwers en hun bodem. Beide staan onder enorme druk om te blijven presteren: de landbouwer omdat zijn marges worden weggevreten en de bodem omdat die zijn natuurlijke vruchtbaarheid steeds sneller verliest, zonder dat iemand in Den Haag ook maar met de ogen knippert.
  Dat gaat de heer Kamp (of zijn opvolger, ligt eraan hoe lang het gaat duren voordat het landbouwsysteem instort) nog dun door het broekje kletteren. Alles wijst erop dat de heer Kamp denkt: 'business as usual, dat varkentje gaan wij even wassen; die landbouwportefeuille, die snabbel ik er wel even bij'. Ministers die denken dat ze op landbouw geen specifieke landbouwkennis en geen eigen landbouwvisie nodig hebben, misrekenen zich snel en moeten goed uitkijken dat ze met het kind niet het waswater weggooien.

 • lub tuf

  als weinig aandacht ook weinig bemoeienis betekend vind ik het prima.

 • geen boer

  ergens is het te begrijpen dat, aangezien het échte landbouwbeleid in Brussel ipv Den Haag gemaakt wordt, een apart ministerie niet meer noodzakelijk is. Echter, wat we de afgelopen jaren gezien hebben is dat de burelen aan de Bezuidenhoutseweg, vooral dankzij de veel te licht bevonden Verburg, volgestroomd zijn met stoepschoonhoudende kantoorklerken, ten koste van visionaire beleidsmakers. Taak aan Kamp om dit uit te mesten. Minder politieke aandacht moet immers ook minder van die uitermate verstorende implementatie van regelgeving betekenen, wat hierboven al zeer terecht opgemerkt is.
  @ politiek: man man wat zit je toch te zeuren over 'economische handicap voor Nederland vanwege de gezondheidsproblemen en gevaren en milieuproblemen en gevaren.' Wanneer je ook maar ietsje over de wereld geweest zou zijn dan weet je dat we hier in een uitermate schoon en gezond land leven. Zeker gezien de zeer behoorlijke economische activiteit, want we zitten nu eenmaal niet in Yellowstone of Patagonië. We horen gemiddeld tot de oudste bevolkingen, en dit gemiddelde stijgt ook nog eens elk jaar. Dat geklaag is weliswaar iets typisch nederlands maar ronduit schandelijk wanneer je eens in de industriële gebieden op andere continenten gaat kijken.

Of registreer je om te kunnen reageren.