Home

Nieuws 4947 x bekeken 13 reacties

Brabantse gemeenten in geldnood door verbod megastal

's-Hertogenbosch - Enkele gemeenten in Noord-Brabant komen mogelijk in financiële nood omdat de provincie hen niet wil compenseren voor inkomstenderving door het verbod op megastallen. De gemeenten zeggen fors geïnvesteerd te hebben in infrastructuur en het opkopen van boerderijen. Nieuwe bouwblokken kunnen niet worden ontwikkeld wegens geldgebrek.

De gemeenten Boxmeer en Boekel overwegen een gang naar de rechter. Gemeente Heeze-Leende ging hen al voor. De gemeente Boekel vroeg de gemeente om 1,3 miljoen euro, maar de provincie bood 300.000 euro. De gemeente Boxmeer ontving een schikkingsvoorstel van een kleine 80.000 euro, terwijl het zou gaan om een bedrag van 611.000 euro. Zes gemeenten kregen wel een schadevergoeding van de provincie, omdat de bouw van megastallen niet kon doorgaan, meldt binnenlandsbestuur.nl.

De provincie Noord-Brabant besloot in maart 2010 dat nieuwe stallen niet groter mochten zijn dan anderhalve hectare. Brabant mocht afwijken van oude afspraken om nieuwe, strengere regels te maken voor megastallen. De Raad van State oordeelde hierover in augustus 2012 opnieuw na twee procedures die boeren hadden aangespannen over de uitbreiding van hun bedrijf. De bestuursrechter had de boeren eerder nog gelijk gegeven omdat de nieuwe regels voor megastallen in strijd zouden zijn met de oude reconstructieplannen.

In totaal heeft de provincie 700.000 euro uitgetrokken voor de vergoedingen voor het niet doorgaan van gemeentelijke plannen. Alphen-Chaam, Bernheze, Deurne, Sint-Anthonis, Someren en Uden krijgen bedragen variërend van 14.840 euro (Sint Anthonis) tot 469.253 euro (Uden).

De provincie zegt dat gemeenten waarmee geen overeenkomst is gesloten, de mogelijkheid hebben om naar de rechter te stappen om een hoger compensatiebedrag af te dwingen. De gemeente Laarbeek wacht nog een juridische procedure af. Heeze-Leende is al naar de rechter gestapt om een bedrag van 41.000 euro extra te krijgen. Voor verwachte claims van boeren die hun megastal niet konden bouwen heeft de provincie een bedrag van 15 miljoen euro ingeboekt.

Laatste reacties

 • peelvallei1

  Waarom wordt er in het artikel telkens gesproken van een mega stal?
  Vaak betreft het een nieuw initiatief voor een groot agrarisch bedrijf.
  Mega als zodanig een niet afgebakende grootte en hier is geen sprake van.

 • fransderondhoeven

  stop nu eens om over mega bedrijf te praten ah word toch ook niet als mega gezien en die doet hetzelfde als taiwan laat de boeren en andere werken voor hongerloontjes waar kinderarbeid nog niks bij is

 • sensia

  Brabantse burgers in ademnood vanwege intensieve veehouderij.

 • bankivahoen

  Geen enkele Brabander zit in ademnood vanwege intensieve veehouderij,we zijn wel met teveel mensen op een hoopje die steeds meer stampij maken om alles wat er rondom hen heen gebeurt waar ze het natuurlijk niet mee eens zijn,jalouzie is een van die redenen,niets nuttigs om handen eveneens !

 • B bob

  De laatste stuiptrekkingen van de bio-industrie!
  Mega zou niet bestaan maar gelukkig ziet de Overheid in dat er wel een grens is tussen Fatsoenlijk en onverantwoord. Beter nu een paar miljoen extra belastinggeld naar de stuntelige ambtenaren en corrupte gemeenteraadsleden dan vele miljoenen uitgeven aan het verwijderen van de overbodige onrendabele stallen in de nabije toekomst. De schadelijke gevolgen voor de Volksgezondheid van de bio-industrie haal ik deze x voor het gemak een x niet aan mar de kosten daarvan lopen ook de spuigaten uit . Hoeveel miljoenen aan zorgpremie moeten de zorgverzekeraars nog ophoesten aan het genezen van veehouders met bijvoorbeeld MRSA . En hoeveel multiresistente pathogenen wil de Nederlandse achterhaalde Dierfoltering nog ontwikkelen met gebruikmaking van HUMANE medicatie ? Weet de consument eigenlijk wel hoeveel extra hij/zij per maand kwijt is doordat de supermarkten zult slecht voeder bij hun voorzet ? De Veehouderij zou veel winst kunnen behalen door gewoon beter voor te lichten over het verschil in productiemethode's.

 • John*

  als strakke alle bedrijven mega zijn is er ook een flink budget voor advies en advocaten.. daar kunnen de dierenknuffelaars en kruidenmannetjes en zuivere luchfreaks met hun beperkte (voor een groot deel) gesubsidieerde budget niet meer tegenop. nu is de sector nog aardig verdeeld en is het mogelijke om nog enkele bedrijfjes aan te pakken (bang te maken) Een magabedrijf kijkt niet eens MEER om naar die zeurpieten.

 • B bob

  Droom rustig verder John* met wishfull thinking kom je niet erg ver.
  De Megabedrijven hebben het imago van de veehouderij een enorme mokerslag gegeven en de afzet die deze gruwelbedrijven denken te kunnen realiseren is al voor een groot deel weggevallen door de opkomst van de Oost Euopeanen ( met steun van de EU ) Vergis je ook niet in de financieele draagkracht van Wakker Dier. Er zijn zelfs mensen die deze organisatie in hun testament opnemen als begunstigde.

 • joannes

  John* als het zover komt als jij in je ¨strakke¨ visioen aangeeft, is er een scherpe scheiding tussen kapitaal verschaffers, directie en uitvoerders. Diezelfde uitvoerders die nu nog voor een deel boer zijn en vooral zich als boer identificeren, zullen dan in het uitvoerders legioen tegen het kapitaal en de directies gaan schoppen en vooral stemmen voor meer kwaliteit van leven. En laten die uitvoerders nu voornamelijk in de dorpen in de omgeving van die boerderijen wonen naast hun collegas in die andere industrieën. Ik voorzie dat dat vergunningen verhaal, beperken van omvang en zoals dat tegenwoordig heet ¨footprint¨, alleen maar sterker wordt naarmate de bedrijven in omvang groeien. Alleen al om het feit dat de groep belanghebbende kleiner wordt en de transparantie van bestuur groter wordt. (Vrienden onder elkaar niet meer mogelijk) Kijk maar wat er bij die Burgermeester selectie in Roermond nu gebeurt . http://www.telegraaf.nl/binnenland/13098970/___Dit_zijn_Stasi-praktijken_in_Roermond___.html

 • B bob

  Een helder moment Joannes ?

 • vof.verhoeven1

  de gemeente hebben een te grote broek aangetrokken zoals ook vele ondernemers in het vast goed in kantoren en bedrijfs gebouwen.
  gelukkig word het tij gekeerd door de inflatie.
  dus gemeente en project ontwikkelaars zelf op de blaren zitten .

 • joannes

  B bob ik probeer geen ideologie aan te hangen maar vanuit het hier en nu, met de feiten en de historie een beeld van de toekomst te krijgen. Om een paar hoeken te kijken zoals dat in de US heet! Uiteindelijk zullen de huidige stromingen de de basis zijn voor de toekomst. De ideologen zullen aan één kant trekken en de belanghebbende aan de andere kant. In een democratisch land moet je oppassen wanneer te veel mensen aan één kant (kunnen) verkeren. Nu het nog redelijk goed gaat kan iedereen nog idealen permiteren maar wanneer dat verandert zullen de meeste toch voor een baan kiezen ipv een droom. Het aantal gezins huisdieren in Nederland is de laatste paar jaar al aan het afnemen pag 5, 2e paragraaf samengevat. http://www.hashogeschool.nl/sites/default/files/null/Feiten%20&%20Cijfers%20van%20de%20Gezelschapsdierensector%202011.pdf
  En dat zijn de voortekenen van een pragmatischer beleid in de mix van invloeden.

 • BrabantsBoerenverstand

  B bob, de afzet die wordt afgenomen door de Oost-Europeanen komt door de oude mega staatsbedrijven waar dierenwelzijn gelijk staat aan opgeknoopt worden. Ik heb Oost-Europeanen hier varkens zien halen, maakt niet uit hoeveel er in de vrachtauto zit, je let even niet op en ze halen de ziekenboeg leeg, als je er iets van zegt omdat enkele varkens medicijnen nodig hadden zeggen ze dat zoiets thuis niet uitmaakt. Wachttijden bij medicijnen tellen daar niet, geen transporbij gebroken poten ook niet, en 0,6 m2 leefruimte die de EU wil krijgen ze daar ook niet. Dan kun je beter hier een stal neerzetten lijkt mij, dierenwelzijn, ammoniakreductie en al het andere wordt hier gewoon aan gewerkt.

 • Mels

  Bob Humane medicatie,de dierenartsen waren de eerste die waarschuwden voor resistentie,wat wil je nou met je stomme geleuter,de humane geneeskunde wenste niet de goede antibiotica te houden maar gingen voor goedkoop en resistentie opbouwen.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.