Home

Nieuws 774 x bekeken

Boeren zijn al groener dan de Commissie

Boedapest - Veel voorstellen en ideeën van boeren gaan al verder in het verduurzamen van de landbouw dan de vergroeningsvoorstellen van de Europese Commissie. Dat is de overtuiging van Joris Baecke, voorzitter van de Europese raad voor jonge boeren Ceja. Hij noemt als voorbeelden plannen en maatregelen voor het effectiever benutten van energie en grondstoffen.

De mogelijkheid van Eurocommissaris Ciolos om met alternatieve maatregelen te voldoen aan de vergroeningseisen in het nieuwe GLB noemt Baecke een positieve ontwikkeling tijdens de Copa conferentie in Boedapest. Op die manier wordt het mogelijk om ook te voldoen aan andere duurzaamheidseisen dan alleen biodiversiteit. Wat Baecke betreft ligt daar nu veel te veel de nadruk op: "We pleiten al langer voor modellen waarin gehele bedrijven duurzaam produceren, maar het lijkt wel of dat niet door een soort geluidswal komt. Hij roept Ciolos wel op om vaart te maken met zijn zogenoemde equivalenten voor de vergroeningseisen. "Dat moet al in de definitieve voorstellen verwerkt worden", aldus Baecke, "Gebeurt dat niet dan dreigt er een woud aan verschillende mogelijkheden te komen." Daarin volgt hij Ciolos die ook beducht is voor allerlei nationale uitzonderingen op zijn vergroeningsvoorstellen.
Doorn in het oog van de Ceja blijft de vergroeningseis waarbij 7 procent bouwland uit productie wordt genomen. "Er is veel meer duurzame winst te halen met het verbeteren van de kwaliteit van water, bodem en klimaat op alle grond van het hele bedrijf, bijvoorbeeld met precisielandbouw, dan met het uit productie nemen van goede grond."

Of registreer je om te kunnen reageren.