Home

Nieuws 729 x bekeken 2 reacties

Bleker: schaalgrootte geen criterium bij subsidieverlening

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) peinst er niet over om verleende subsidies aan het Nieuw Gemengd Bedrijf in Grubbenvorst terug te vorderen.

Hij wordt daartoe opgeroepen door Tweede Kamerlid  Marianne Thieme (Partij voor de Dieren).

De initiatiefnemers van het project ontvingen tussen 2005 en 2009 ruim 1,1 miljoen euro aan innovatiesubsidies, zo blijkt uit gegevens van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Daarnaast heeft Bleker een tijdelijke ontheffing verleend van het uitbreidingsverbod in het kader van het dierrechtenstelsel.

Volgens Thieme werkt de staatssecretaris daardoor mee aan de ‘extreme industrialisatie van de veehouderij’, daar waar hij eerder juist heeft gezegd excessen te willen voorkomen. Zij wil daarom dat de subsidies per direct worden teruggevorderd.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Bleker dat dit uit het oogpunt van behoorlijk bestuur onmogelijk is. Ook laat hij weten dat een besluit over schaalgrootte in de sector aan een volgend kabinet is.

In totaal heeft het kabinet sinds zijn aantreden in oktober 2010 voor 414 miljoen euro aan subsidies verleend aan zo’n 4.500 bedrijven. Het gaat daarbij om 287 miljoen voor duurzame energie, 22 miljoen voor innovatie, 42 miljoen aan milieusubsidies, 46 miljoen voor duurzame stallen en 12,5 miljoen voor jonge boeren. Ruim 11 van de 414 miljoen ging naar 101 bedrijven groter dan 300 NGE.

Wakker Dier laat in een reactie weten verbijsterd te zijn over de hoogte van de uitgekeerde subsidies. “Met de rechterhand houdt deze regering voor vrijwel iedereen ferm de hand op de knip, terwijl zij met de linkerhand gul subsidies uitdeelt aan omstreden megastallen”, aldus de organisatie. Het Nieuw Gemengd Bedrijf noemt Wakker Dier ‘de eerste gigastal in Nederland’, omdat de beoogde omvang zo’n 3.000 NGE telt.

Laatste reacties

  • joannes

    Een grote fout van Bleker want hiermee draait hij zijn eigen achterban de nek mee om. Een bedrijf van NGE 3000 omgerekend naar gezinsbedijven zijn....... bedrijven. De enigste groep die nog groeit zijn de grote bedrijven en vooral omdat ze aan schaalvergroting doen en innovatie subsidies tappen via allerlei binnendeur constructies met adviesbureaus. http://www.compendiumvoordeleefomgeving.nl/indicatoren/nl2122-Bedrijfsgrootte-en-economische-omvang-landbouwbedrijven.html?i=11-61 Alle hardwerkende boeren gezinnen worden gewoon uit de markt geconcurreerd met dit soort valse starts die alleen een paar slimme ondernemers en een select groepje leveranciers en politicy dient. Zodra de gemeenschap in de gaten krijgt dat dit geld shippen is voor een paar burgers, ipv velen, zijn de rapen gaar. Het argument ¨behoorlijk bestuur¨ is natuurlijk de wereld op zijn kop. De brutaliteit, om met allerlei procedurele barrages, recht te claimen, heeft niets met bestuur te maken, maar met zelf ontworpen doolhof constructies die op zichzelf al onbehoorlijk bestuur zijn voor de gemiddelde burger/boer.

  • HvdR

    joannes, Bleker heeft helemaal gelijk, want bij de toen geldende voorwaarden stond geen uitzondering voor de megastal. Hij zou dus van onbehoorlijk bestuur worden beschuldigd als hij de subsidies terug zou vorderen. Je kunt tijdens de wedstrijd nu eenmaal niet de regels veranderen. Dat jij dat niet snapt verbaast me overigens helemaal niet ;-)

Of registreer je om te kunnen reageren.