Home

Nieuws 2192 x bekeken 11 reacties

Bleker herziet besluit rituele slacht

Den Haag - Staatssecretaris Henk Bleker gaat het conceptbesluit over de rituele slacht herzien. Dat heeft Bleker zaterdag gezegd in een interview met NRC Handelsblad.

Enkele weken geleden leek het conceptbesluit het ritueel slachten in Nederland onmogelijk te maken. Dat maakte veel los bij joden en moslims. ,,Er is door de tekst van het conceptbesluit twijfel ontstaan bij de joodse en moslimgemeenschap. We gaan nu de tekst en de toelichting aanpassen'', aldus Bleker.

In het nieuwe concept wordt onder meer vastgelegd dat de ambtenaar die aanwezig is bij de slacht ,,uitsluitend toeziet op de afspraken uit het convenant die van diergeneeskundige aard zijn'', zegt de staatssecretaris. De ambtenaar mag zich volgens de aangepaste versie niet bemoeien met aspecten die voortvloeien uit de religieuze riten.

,,In de tweede plaats komt er een werkinstructie voor de veterinairs van de Voedsel- en Warenautoriteit waarin dat nog eens wordt verankerd. Die werkinstructie zullen wij voorleggen aan de convenantpartners, zodat gegarandeerd wordt dat de veterinair zich uitsluitend bezighoudt met de technische, diergeneeskundige aspecten van het slachtproces'', aldus Bleker.

Laatste reacties

 • B bob

  Een verfbom tegen de gevel van een van die marioneten en iedereen gaat terugkrabbelen. De moslims zijn nog niet in aantal in de meerderheid maar de Nederlandse overheid moet niet aan de gewoonte's komen die volgens de sharia ( moslimleefregels en wetten ) gewoon zijn . ook de hoofddoek,eerwraak en vrouwenmishandeling zijn onderwerpen waar de Overheid zich niet mee mag bemoeien. Ben ik even blij dat ik tot de tanden bewapend mijn spullen mag bewaken tegen de struikrovers die de macht hebben overgenomen in Europa.

 • jan1966

  @B bob , Die struikrovers zoals jij ze noemt moeten zich wel aan jou superieure seculiere geloof houden?

 • B bob

  Ik laat iedereen vrij zolang ze maar niet op mijn terrein komen Jan.
  Ik heb een sterk geloof in mezelf en heb geen behoefte aan een religie
  Door de eeuwen heen zijn er miljoenen mensen afgeslacht door de schijnheilige kerkgangers en die schapendieven met hun neus naar mekka regeren . De LOI heeft een cursus sharia voor blanken ! Jezelf aanpassen en je vrouw mishandelen en je hoort er helemaal bij. slamatleekoe

 • vroegindeweij

  bob heit geliek, jan 1966, hopeluk maek je ut niet mee, dat ze de overhand
  kriege,mar ik vrees ut ergste, voor onze kinders en kleinkinders.
  klaos

 • Frans Smit

  Los van alles eromheen vind ik dat geen enkele godsdienst rechtvaardiging mag of kan bieden voor dierenleed en mensenleed. Om mensen- en dierenleed te voorkomen maken wij wetten, en we scheiden daarbij kerk en staat.
  En wat betreft de rol van de dierenartsen bij alle slachtingen: ik denk dat het bij hun vak hoort om in te grijpen bij dierenleed.
  De vraag is zelfs of dat niet gewoon voor iedereen geldt.

 • joannes

  Waar ligt het kantel punt dat de meerderheid voor de minderheid beslist? Tot op heden heeft, dankzij de mix van protestantse tolerantie in diversiteit, de minderheid altijd respect kunnen afdwingen voor bijzondere religieuze regels en wetten. De totaliare religies hebben hier goed gebruik van gemaakt in Nederland. Inmiddels praten we niet meer over mensen onder elkaar maar hoe ze hun huisdieren slachten. Ik ben benieuwd wat uiteindelijk besloten wordt? Maar dat we uiteindelijk weer naar een totalitair regieme gaan is duidelijk want zodra de intolerante minderheid een meerderheid wordt moet je niet verwachten dat je als minderheid tolerantie kan verwachten. http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/archief/article/detail/1846429/2011/02/02/2-2-miljard-moslims-in-2030.dhtml De gok dat met ontwikkeling in de toekomst en opleidingsniveau het wel goed komt kan weleens duur betaald worden.

 • politiek

  Regels dienen voor ieder in het land hetzelfde te zijn. Als er een groep of gemeenschap is die daar graag een controlerend ambtenaar of dierenarts bij heeft dan uiteraard wel die extra kosten doorrekenen naar die gemeenschap. Als er volgens de werkwijzen van religieuze zin wat gezongen behoort te worden dan zijn dat doodgewoon extra kosten voor die groep of gemeenschap.

 • Bison

  Die Muslim dierfolteraars gewoon terugschoppen naar de woestijn waar ze thuis horen.

 • B bob

  Misschien is het bouwen van een groot kanon waar ze ze mee terug kunnen schieten een beter idee dan zelf gaan lopen schoppen Bison! LOL

 • bnieuwen

  Alleen al uit zijn reactie op het ritueel slachten blijkt dat staatssecretaris Bleeker absoluut geen verstand van zaken heeft. Het beste zou hij worden ontslagen. Hij heeft geen benul van het feit dat we in Nederland een scheiding van kerk (religie) en staat wettelijk geregeld hebben. Ritueel slachten is dierenmishandeling en dit is terecht bij wet verboden. Hoe dan ook. Maar nu de Joden en Moslims het willen gaat hij vrijwillig en uit electoraal eigenbelang onderuit. Het kan en mag niet zo zijn dat wij in een democratisch land iemand kiezen om de wil van anderen door te drukken.

 • BrabantsBoerenverstand

  De joden komen een dorp verderop van ons ook vertellen wat voor monumenten wij moeten maken en hoe wij moeten gedenken. De waardering voor joden is daar nu hard gedaald, maar nu weten we dankzij hen wel weer wat rassenhaat inhoudt.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.