Home

Nieuws 636 x bekeken 4 reacties

Bhutan wil 100 procent biologische natie worden

Thimphu - Buthan wil het eerste land ter wereld worden dat alleen nog maar biologisch voedsel en landbouwproducten produceren.

Dat heeft de minister van Landbouw van het Centraal-Aziatische koninkrijkje zondag bekend gemaakt. "Buthan heeft besloten om voor een groene economie te gaan met oog op de enorme druk die wij op onze planeet uitoefenen", aldus minister Pema Gyamtsho.

Bhutan staat erom bekend dat het de ontwikkeling van het land niet meet in termen van het bruto nationaal product, maar van het bruto sociaal geluk. Daarbij gaat het niet alleen om economische factoren, maar ook om duurzame ontwikkeling, geestelijk welzijn en culturele identiteit. Om het geestelijk welzijn en de eigen cultuur te behoeden, heeft het land tot 1999 de televisie buiten de deur weten te houden. Toeristen worden er mondjesmaat 'gedoogd'.

Het geïsoleerde land in de beboste bergen van het oosten van de Himalaya ligt ingeklemd tussen China en India. Het telt ongeveer 700.000 inwoners. Tweederde van de bevolking leeft van de overwegend biologische landbouw. Dat heeft niet alleen te maken met de wil milieuvriendelijk te produceren, maar ook met gebrek aan infrastructuur. "Alleen boeren in gebieden die over een weg te bereiken zijn, kunnen aan chemicaliën komen", zei Gyamtsho.

Laatste reacties

 • joannes

  Hoe maak je van de nood een deugd!?

 • B bob

  Ze hebben daar gelukkig door dat ze beter niet kunnen blijven werken met de schadelijke gmo en bijbehorende chemische troep . Lekker onafhankelijk blijven van Lucifer en de Bevolking gezond houden is een nobel streven.

 • Flyinghollander

  B bobje weet wel waar dit land ligt? En weet ook de situatie ter plaatste zelf? Dat het ANP met zo vrolijk geschreven noot komt, hoef niet de situatie zelf daar zo te zijn.

 • Mozes

  Dat ze honderd procent biologisch willen zijn is omdat ze niet anders kunnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.