Home

Nieuws 4536 x bekeken 5 reacties

Antibiotica alleen door dierenarts per juli 2013

Den Haag - De nieuwe regelgeving voor het gebruik van antibiotica in de veehouderij wordt formeel per 1 juli 2013 van kracht. Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.

In juni kondigde Bleker aan dat antibiotica voortaan alleen nog door dierenartsen mogen worden toegediend (Uitsluitend door Dierenarts, UDD).

Veehouders die een één op één relatie hebben met hun dierenarts, mogen onder voorwaarden wel antibiotica toedienen aan hun dieren. De voorwaarden hiervoor worden dit najaar bekend gemaakt.

De nieuwe werkwijzen rondom antibiotica worden opgenomen in de Wet Dieren, die per 1 januari 2013 gedeeltelijk in werking moet treden. Het wetsvoorstel moet nog door de Tweede Kamer worden behandeld. Bleker wil proberen in ieder geval het onderdeel diergeneesmiddelen per 1 januari van kracht te laten worden. Ook streeft hij ernaar om het Besluit houders van dieren en het Besluit diergeneeskundigen per 1 januari in te laten gaan. Bij de inwerkingtreding geldt een overgangstermijn van een half jaar, waardoor de regelgeving uiteindelijk in de zomer van 2013 definitief van kracht wordt. Hoogwaardige antibiotica uit de groep derde en vierde generatie cefalosporinen en fluoroquinolonen mogen in de nieuwe regelgeving alleen nog worden toegepast als er een gevoeligheidstest is gedaan waaruit blijkt dat andere antibiotica niet werkzaam zijn. Deze regel wordt naar verwachting wel per 1 januari van kracht.

Uit de Kamerbrief blijkt tevens dat Bleker en minister Edith Schippers (volksgezondheid) nog geen verdere maatregelen willen nemen in strijd tegen de ESBL-vormende bacteriën. Er lopen diverse onderzoeken naar ESBL’s. De bewindspersonen wachten deze onderzoeken af voordat er eventuele andere maatregelen worden genomen.

Laatste reacties

 • Bison

  Weer een graai hand in je kontzak.
  Zo wat is next?
  Mag ie straks ook alleen het oormerk er inknijpen

 • smi062971

  We zullen er rekening mee houden we een logeerkamer voor hem maken in de stal

 • wormel

  Nee geen logeerkamer maken, zorg dat je de dierenarts zo min mogelijk in stal krijgt.....doe daar wat aan!! Daar heb je nu nog 8 maand voor, bespreek de problemen met je dierenarts en pak de problemen aan. We moeten als hele sector anders gaan denken m.b.t. antibiotica toediening.
  SUCCES

 • jan1

  Ik ben zelf voor zo min mogelijk gebruik van antibiotica. Antibiotica werkt negatief op de algehele gezondheid van de koe. Maar een dergelijke maatregel komt het dierwelzijn niet ten goede, is mijn mening. als ik een ernstig zieke koe heb wil ik deze zo snel mogelijk kunnen behandelen en niet eerst een dag op de veearts te moeten wachten. Verder zijn er voor zo'n maatregel veels te weinig dierenartsen.

 • vennegoor

  Leuk zo'n regel bedacht daar in Den Haag, maar wie gaat dan de rekeningen betalen? Ik begrijp dat er minder antibiotica gebruikt moet worden, maar zonder..... en dan ook nog laten toedienen door een dierenarts! Gaat deze maatregel Europees gelden of loopt Nederland weer voorop?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.