Home

Nieuws 253 x bekeken

Zorgen in Tweede Kamer over illegale handel middelen

Den Haag – PvdD en CDA zijn bezorgd over de groei van de illegale handel in gewasbeschermingsmiddelen.

Zij willen snel een brief van de staatssecretarissen Joop Atsma (milieu) en Henk Bleker (landbouw) over de kwestie. Onlangs berichtte Europol dat minstens een kwart van de middelen dat in Europa in omloop is, illegaal is. Een deel daarvan betreft bovendien namaakproducten. Volgens Europol is de handel zeer lucratief, is de pakkans laag en zijn de risico’s voor de volksgezondheid groot.

Certificering
Alle landen in de EU zouden een certificeringssysteem moeten hebben voor handelaren in gewasbeschermingsmiddelen. Dat maakt illegale handel veel moeilijker, zegt Maritza van Assen directeur van Nefyto, de organisatie van producenten van gewasbeschermingsmiddelen in reactie op het bericht van Europol. De Europese politiedienst stelt dat in sommige lidstaten meer dan 25 procent van de middelen illegaal zijn.

Nederland kent als enige een wettelijk systeem van registratie en certificering van handelaren. Van Assen wil dat in alle lidstaten. ”Nederland kent geen illegale handel. Illegale middelen zijn slecht voor het gewas, het milieu en de volksgezondheid en de fabrikanten van erkende middelen lopen inkomsten mis. En er is imagoschade omdat ook logo’s en etiketten worden nagemaakt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.