Home

Nieuws 495 x bekeken

Woonboerderijen 8 procent in prijs gedaald in 2011

Nieuwegein – De prijzen van woonboerderijen zijn het afgelopen jaar met 8 procent gedaald. Dat is meer dan de prijsdaling op de reguliere woningmarkt.

De prijzen op de landelijke huizenmarkt daalde met 5 procent. De grotere prijsdaling wordt veroorzaakt omdat plattelandswoningen in het hogere segment zitten. ”De duurdere huizen leveren meer in”, aldus Arjan van der Waaij, voorzitter van NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoed (A&LV).

In 2011 zijn in de eerste helft van het jaar 580 woningen verkocht voor een gemiddelde prijs van 456.000 euro. Een woonboerderij stond toen gemiddeld 255 dagen te koop. In het tweede helft van 2011 werden 640 woonboerderijen verkocht die gemiddeld 204 dagen te koop hadden gestaan. Deze woningen zijn verkocht voor gemiddeld 437.000 euro. Dit is een voorlopige prijsaanduiding omdat de definitieve gegevens nog niet beschikbaar waren bij de NVM. In dezelfde periode in 2010 kostte een vergelijkbare woning nog 464.000 euro.

De prijsdaling is een direct gevolg van de economische situatie. Daarnaast neemt de trek van burgers naar het platteland af omdat de woonlasten hoog zijn en burgers toch liever dichter bij voorzieningen wonen. Toch spreekt de NVM A&LV over een redelijke markt in 2011 voor de woonboerderijen. ”Een markt verliep aardig voor woonboerderijen met een karakteristieke uitstraling, een goede prijs-kwaliteitverhouding, beperkte grootte, dichtbij voorzieningen en met de juiste woonbestemming. Toch blijft het hogere prijssegment in de markt moeilijk te verkopen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.