Home

Nieuws 313 x bekeken

'Weinig vooruitgang in varkensgezondheid'

Venray – De afgelopen twintig jaar is weinig vooruitgang geboekt in de varkensgezondheid. Dit zei Dominiek Maes van de Universiteit Gent dinsdag op het zesde praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid’ in Venray.

Volgens Maes is de afgelopen jaren vooral vooruitgang geboekt in productie (zoals de voederefficiëntie en groei) en reproductie (worpgrootte en worpindex).

”We zien minder vooruitgang in de vermindering van bepaalde dierziektes. In een recente studie onder ruim tweehonderd Belgische, Spaanse en Italiaanse varkensbedrijven bleken de percentages longverklevingen (pleuritis) en longontstekingen (pneumonia) gelijk met de percentages die in studies van twintig jaar geleden werden gevonden, rond de 25 procent”, aldus Maes.

Volgens Maes ligt de oorzaak dat er geen grote stappen zijn gemaakt in de grotere transportbewegingen van varkens en de grotere kans dat infectieziektes via dier- en of luchtcontact verspreiden.

”Het is belangrijk voor varkensbedrijven om in de interne en externe hygiëne van het bedrijf te investeren. Het is niet allen belangrijk dat de dieren niet klinisch ziek zijn, maar dat ook alle ziektekiemen van het bedrijf af zijn”, benadrukt Maes.

Of registreer je om te kunnen reageren.