Home

Nieuws 255 x bekeken

Waterschap zet gemalen in Friesland uit

Leeuwarden - Bijna alle poldergemalen in de provincie Friesland gaan dinsdagmiddag uit. Dat heeft het waterschap Friesland gemeld.

Om 15.00 uur staat 95 procent van de gemalen stil. Op die manier komt het water in de meren, kanalen en vaarten tot rust waardoor het ijs kan aangroeien. Volgens het waterschap zijn de weersomstandigheden ideaal voor een goede ijsgroei. De kou is in de nacht van maandag op dinsdag over de hele provincie redelijk gelijk geweest en er is weinig neerslag gevallen.

Een deel van de gemalen kan nog niet uit omdat grondwater in de dieper gelegen polders omhoog komt. Dit zijn gemalen in bebouwd gebied en bij voeropslag voor vee. Deze locaties worden aan de ijsverenigingen doorgegeven, zodat zij schaatsers tijdig kunnen informeren over de veiligheid van het ijs, aldus het waterschap.

Of registreer je om te kunnen reageren.