Home

Nieuws 242 x bekeken

Waterschap Friesland zet noodberging in

Leeuwarden – Het waterschap Friesland heeft besloten de Soestpolder bij Burgum en en de polder Eiland Oost bij Grouw onder water te zetten. Een woordvoerder van het waterschap heeft dat donderdagmiddag bevestigd.

Het waterschap had gisteren al aangekondigd te overwegen de noodbergingen in te zetten. Donderdagmiddag is besloten dat ook daadwerkelijk te gaan doen.
De maatregel is nodig om het waterpeil in de Friese boezem te beheersen. Het waterschap heeft de poldergemalen stil gezet, omdat er geen overtollig water meer op de Waddenzee gespuid kan worden.

Daardoor zal op lager gelegen landbouwgronden wateroverlast ontstaan.
De situatie rondom twee boerderijen in De Putten bij Oostermeer in Friesland is minder acuut geworden, nadat eerder vandaag het bericht kwam dat er mogelijk sprake is van evacuatie. Sinds donderdagmorgen loopt het water daar over de kade, waardoor de bedrijven werden bedreigd. Volgens het waterschap is de situatie inmiddels onder controle en lijkt een eventuele ontruiming afgewend.

Of registreer je om te kunnen reageren.