Home

Nieuws 267 x bekeken

Vorst zweept groente- en gasmarkt op

Doetinchem – De gasprijs is sinds vrijdag gestegen met gemiddeld 2 cent per kuub. Reden is de komende vorstperiode, waardoor de behoefte aan gas toeneemt.

Een forse stijging, weet marktanalist Arjan Langeveld van handelsplatform Powerhouse in Almere. ”Houdt de kou aan dan zal de prijs voor een kuub gas nog verder stijgen.”

Traditiegetrouw stijgt de prijs op de dagmarkt het snelst. Deze kwam gisteren uit op 23 cent per kuub. Voor een maandcontract februari kost een kuub gas 22 cent. De contractprijs 2013 steeg naar 26,5 cent per kuub. De gasprijs is nog altijd relatief laag.

De elektramarkt stijgt ook iets mee, maar reageert trager. Hoe de prijzen zich verder gaan ontwikkelen, hangt verder af van het weer. Rustig en zonnig winterweer drukt de vraag overdag en voedt zonnepanelen waarvan in Duitsland een behoorlijk vermogen staat opgesteld, meldt Agro-Energy. Het prijsniveau ligt rond de 40 euro/MWh voor daluurprijzen en zijn niet echt laag te noemen. Dat komt doordat de kolenprijs nog hoog is vanwege de grote vraag uit Azië.

Niet alleen de energiemarkt reageert op de kou. Ook de markt van wintergroente trekt aan. Dat blijkt uit een rondgang langs diverse handelshuizen. Handelaren verwachten dat in de loop van deze week de aanvoer zal stagneren, omdat telers niet kunnen oogsten vanwege de bevroren grond. Tegelijk neemt de vraag naar wintergroenten toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.