Home

Nieuws 207 x bekeken

Vogels teisteren Schotse varkenshouders

Edinburgh – Schotse varkenshouders hebben veel last van vogels.

Die eten veel van het voer voor de bek van de varkens weg en kunnen bovendien ziekten zoals salmonella overbrengen. Sommige boeren hebben gezien dat grote aantallen zeemeeuwen buiten scharrelende varkens aanvallen en soms zelfs steken om ze bij het voer weg te jagen.
De grootste problemen worden veroorzaakt door spreeuwen en zeemeeuwen. Spreeuwen vliegen in grote zwermen de varkensstallen of hokken binnen. Volgens het veeschap Quality Meat Scotland kunnen ze tot 24 gram per vogel per dag opschrokken, wat de boer op hoge kosten jaagt. Bij scharrelvarkens komt de schade vooral van zeemeeuwen die soms met honderden tegelijk neerstrijken en zelfs tot 50 gram per keer aan voer wegroven. Het schap zoekt nu samen met de betrokken boeren naar oplossingen. Een mogelijkheid is om de toegang tot het bedrijf met netten af te schermen. In de praktijk is gebleken dat de kosten daarvan door het lagere verlies aan voer in ruim vier jaar terugverdiend kunnen worden. Zeemeeuwen worden vooral verjaagd door speciale geluidsinstallaties inclusief automatische gasgeweren. In veel gevallen raken de vogels echter snel gewend aan het geluid en komen ze toch elke keer weer terug. Het inzetten van jagers blijkt alleen effectief op korte termijn en als het aantal vogels niet al te groot is. Op grond van deze eerste ervaringen werkt QMS nu vooral aan methoden om de voertoevoer aan de varkens beter te beheersen en beschermen.

Of registreer je om te kunnen reageren.