Home

Nieuws 216 x bekeken

Vier nieuwe infecties Afrikaanse varkenspest op Sardinië

Brussel – Op het Italiaanse eiland Sardinië zijn in december en januari vier infecties met Afrikaanse varkenspest op varkensbedrijven vastgesteld.

Dat heeft Italië aan de Europese Commissie gemeld. Sardinië geldt al geruime tijd als hoogrisico-gebied voor Afrikaanse varkenspest. De dodelijke varkensziekte, waar geen vaccin voor beschikbaar is, komt vaker op het eiland voor. De infecties zijn vastgesteld in het midden en oosten van het eiland. Eerder werden ook gevallen in het zuiden en westen van het eiland gevonden.

Op Sardinië zijn 450 varkensbedrijven. De overheid voert extra controles uit onder bedrijven, slachterijen en exportverzamelplaatsen. Een controleprogramma voor wilde zwijnen loopt al langer. Ook willen de autoriteiten uitlopen van varkensbedrijven beter reguleren en stalsystemen en het management op bedrijven verbeteren om de biosecurity op bedrijven te verbeteren.

Italië hoopt dat ze met de noodmaatregelen de ziekte onder controle krijgen, waardoor de totale exportstop van varkens en varkensvleesproducten versoepeld kan worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.