Home

Nieuws 1084 x bekeken

Varkenshouders presenteren plannen voor duurzame stal

Nijverdal – Zes varkenshouders presenteerden afgelopen dinsdag hun plannen voor een duurzame varkensstal. Imagoverbetering en dierenwelzijn kwamen naar voren als belangrijke duurzaamheidsaspecten.

De varkenshouders zijn deelnemers van het leertraject ’Het nieuwe veehouden’, dat door LTO Nederland, Wageningen UR en Syntens ontwikkeld is. In het leertraject gaan veehouders en hun adviseurs op zoek naar manieren om het bedrijf te verduurzamen. De bedoeling is dat de plannen ook gerealiseerd gaan worden.

Veel varkenshouders uit het leertraject zien mogelijkheden om hun bedrijf te verduurzamen. Dierenwelzijn, energiearme stallen en het verbeteren van het dierenwelzijn werden door de deelnemers het vaakst genoemd in de presentaties.

Varkenshouder Laurens Stevelink is van plan zijn oude vleesvarkensstal te vervangen voor een nieuwe, duurzame stal. In zijn ontwerp is plaats voor duizend vleesvarkens die in groepen van dertig in ruime wroetstallen met een dikke laag zaagsel worden gehouden. ”Voor mij is dierenwelzijn een belangrijk onderdeel van een duurzame varkensstal. Ook is het gebruik van zaagsel ideaal. De varkens kunnen er lekker in wroeten en het mengt zich met de mest tot een soort compost met een verhoogd organischestofgehalte. Dit is een interessante bodemverbeteraar”, aldus Stevelink. Via een automatisch afvoersysteem wordt de mest met het zaagsel uit de stal verwijderd. Het werkt ook prettig voor de veehouder. Zaagsel bindt de ammoniak in de stal, dus er zijn geen luchtwassers nodig. Stevelink denkt ook na over mestverwerking op het bedrijf.

Varkenshouder Hans van Leeuwen uit Dreumel wil zijn gangbare bedrijf van vijfhonderd zeugen openstellen voor grote groepen bezoekers. ”Voor een duurzame varkenshouderij is een goed imago essentieel. Ik wil de rondleidingen op mijn bedrijf op een ludieke manier aanpakken, zodat de bezoekers met een goed gevoel weer naar huis gaan. Ik denk bijvoorbeeld aan een afgericht varkentje die ik meeneem tijdens de rondleidingen en een winkeltje met allerlei varkensspullen.

Mijn plan is drie stappen verder dan een zichtstal”, aldus Van Leeuwen. De varkenshouder wil ook een tweede locatie inrichten om voldoende rendement te halen voor de toekomst. Van Leeuwen wil voor zijn plannen een samenwerking aan gaan met Varkens Vandaag en de ZLTO. ”Binnen een half jaar organiseer ik de eerste rondleidingen”.

Het leertraject is met de presentaties van de varkenshouders officieel afgerond.

Of registreer je om te kunnen reageren.