Home

Nieuws 213 x bekeken

Twijfels bij LTO over effectiviteit EU-strategie dierenwelzijn

Den Haag – Ook LTO plaatst vraagtekens bij de effectiviteit van de nieuwe dierenwelzijnsstrategie van de Europese Unie (EU), zo blijkt uit een reactie van voorzitter Albert Jan Maat.

Donderdag presenteerde eurocommissaris John Dalli (volksgezondheid) zijn plannen met betrekking tot dierenwelzijn voor de periode tot 2015. Volgens Maat is de gekozen richting goed, maar doet de Europese Commissie onvoldoende voorstellen om te controleren of wetten ook worden nageleefd.

”Meerdere lidstaten nemen nog een loopje met de regels”, zegt de LTO-voorzitter. ”Dit valt niet te rijmen met een open markt met gelijke concurrentie-omstandigheden voor alle boeren. Inspecties kunnen als stok achter de deur dienen, zodat nog bestaande verschillen tussen landen sneller worden weggewerkt.”

Eerder had CDA-europarlementariër Esther de Lange dezelfde kritiek. Zij pleit voor de invoering van steekproefsgewijze Europese controles, naast de bestaande nationale inspecties. De Commissie voelt daar echter weinig voor.

De Dierenbescherming en haar Europese koepel Eurogroup for Animals hebben aangegeven zeer ontevreden te zijn over de Europese dierenwelzijnsstrategie. De organisaties laken het totale gebrek aan ambitie in de plannen voor dit jaar tot en met 2015.

”Het is verbazingwekkend dat de strategie geen nieuwe wetgeving in petto heeft”, reageert Sonja van Tichelen, directeur van Eurogroup for Animals. De strategie gaat volgens Van Tichelen volkomen voorbij aan het belang dat inwoners van de EU hechten aan het welzijn van dieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.