Home

Nieuws 281 x bekeken

Schmallenberg-virus op 41 bedrijven

Den Haag – Het aantal bedrijven waar Schmallenberg-virus is vastgesteld is opgelopen naar 41. Dat meldt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Het gaat om veertig gevallen bij schapen en één geval bij een hobbyhouderij met geiten. Bij een tweede verdenking bij hobbygeiten is het virus niet aangetoond. Een melkgeitenbedrijf in Gelderland wordt momenteel onderzocht op aanwezigheid van het virus. Dat geldt ook voor 32 rundvee- en 40 schapenbedrijven.

In totaal is het aantal meldingen van verschijnselen met het Schmallenberg-virus opgelopen naar 157. De meeste meldingen (32) komen uit Gelderland. Deze provincie kent met negen bedrijven ook de meeste bevestigde gevallen.

In totaal is het onderzoek op 84 bedrijven afgerond. Bij 43 bedrijven, waarvan 30 rundveebedrijven, werd het virus na onderzoek niet aangetoond.

Het ministerie van landbouw heeft de werelddiergezondheidsorganisatie OIE inmiddels ingelicht over het Schmallenberg-virus in Nederland. Omdat de ziekte nieuw is, geldt hiervoor internationaal nog geen meldingsplicht. In Nederland is wel een meldingsplicht ingesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.