Home

Nieuws 689 x bekeken 3 reacties

Schmallenberg-virus niet per se door knut

Wageningen – Het is nog absoluut niet zeker of het Schmallenbergvirus door knutten wordt overgedragen. Een veldproef en het vangen van knutten moet dit bevestigen, zegt veterinair entomoloog Willem Takken van Wageningen Universiteit.

Nu het Schmallenberg-virus naast runderen ook bij schapen is gevonden worden de knutten vooralsnog als oorzaak van de uitbraken gezien, vergelijkbaar met de overdracht van het blauwtongvirus. ”Maar het kan net zo goed zijn dat dieren door geinfecteerde stofdeeltjes of speeksel worden besmet. We weten eigenlijk nog niets”, aldus Takken.

Volgens de Wageningse entomoloog moeten we wachten totdat het knuttenseizoen weer begint in mei/juni. Takken pleit voor een veldproef waarbij knutten experimenteel met het Schmallenberg-virus worden besmet en op een schone kudde dieren losgelaten worden. Ook zullen de knutten gevangen moeten worden. Takken: ”Dit hebben we ook gedaan tijdens de blauwtonguitbraak in 2006. Toen hebben we tienduizenden knutten gevangen”.

Het Centraal Veterinair Instituut heeft al aangegeven de knutten die afgelopen zomer zijn ­gevangen in het kader van de monitoring voor blauwtong ook te onderzoeken op Schmallenbergvirus. De infectiebron is ook nog onbekend. ”Met de vele handelsbewegingen met dieren verspreidt een virus zich snel. Het kan ook zijn dat er één besmet dier uit Duitsland in Nederland terecht is gekomen. Ook zien we een enorme stijging in de reisgedrag van mensen. Virussen reizen mee. In Wageningen voorspellen we al langer een toename van dit soort infectieziektes in Noordwest-Europa. De uitbraak van het ­Schmallenberg-virus verbaast me daarom ook niet”, aldus Takken.

Vooralsnog is er geen verschil in gevoeligheid tussen runderen, schapen en geiten aangetoond. Van de dikke wol bij schapen trekken de knutten zich niets aan. Ze bijten bij de ogen en bij de uiers.
Over het aankomende knuttenseizoen is nog weinig duidelijk. Takken: ”Bij water en temperaturen boven de 12 graden Celcius gedijen de knutten goed. Eerst maar eens onderzoeken of het wel om knutten gaat”.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hjschepers@gmail.com

  Knutten leggen volgens wiki-informatie bij voorkeur eitjes in natte mest.
  Tussen Nederland, Duitsland en Belgie bestaat al uitwisselend mestverkeer.
  Met het oog op mineralensamenstelling wordt al mest gemengd voor aflevering; dus mest van varkens, koeien, geiten en schapen.
  De ene boer zijn brood is de andere boer zijn dood?
  Met dank aan Blekers mestbeleid?
  Welke rol speelt massale verspreiding van natte mest van allerlei geografische en biologische herkomst in verspreiding van Schmallenbergvirus?

  Graag reactie.

 • no-profile-image

  Beste heer Schepers, hoe de verspreiding het virus plaats vindt is nog niet duidelijk. Het is inderdaad waar dat de larven van knutten en muggen zich kunnen nestelen in mest en vochtige grond. Dit blijkt ook uit onderzoeken met het vergelijkbare Akabane-virus. Of het mengen en transporteren van mest een dusdanige invloed heeft op de verspreiding van het Schmallenberg-virus is naar mijn mening nog niet bekend. Het transporteren van dieren kan bijvoorbeeld een grotere risico vormen. Met vriendelijke groet, Emmy Koeleman

 • no-profile-image

  Lijkt me sterk dat alleen knutten de oorzaak zijn,in mijn omgeving brak in 1 weekend bij tientallen bedrijven tegelijk de toen nog zomergriep genoemde ziekte uit,Kunnen besmette knutten in 1 a 2 dagen 50km2 bevolken en duizenden koeien besmetten?

Of registreer je om te kunnen reageren.