Home

Nieuws 487 x bekeken

Schmallenberg-virus in Belgisch geaborteerd kalf

Brussel – In een geaborteerd kalf van een Belgisch blauwe vleeskoe is het Schmallenberg-virus gevonden. Dat meldt het Centrum voor Onderzoek in Diergeneeskunde en Agrochemie.

Het virus is geïsoleerd in het hersenweefsel. Het kalf – dat 3 maanden te vroeg is geboren – vertoonde geen misvormingen maar wel oedeem in het hersenweefsel. Het moederdier is deel van een kudde van 300 dieren in het zuiden van België, dichtbij de Franse grens. Het bedrijf wordt momenteel ook onderzocht op de aanwezigheid op blauwtong, Q-koorts en Neospora caninum.

De onderzoekers weten niet zeker of het Schmallenberg-virus de reden is geweest dat het kalf vroegtijdig is geaborteerd.

Tot op heden zijn er in België 50 bedrijven die abortussen, vroeggeboortes en misvormingen hebben gezien op het bedrijf. Op 1 rundveebedrijf en 27 schapenbedrijven in België is het virus ook daadwerkelijk aangetoond.

Of registreer je om te kunnen reageren.