Home

Nieuws 201 x bekeken

Rusland dreigt grens te sluiten voor rundvee

Hilversum - Rusland dreigt de grenzen te sluiten voor Nederlandse runderen, rundvlees en rundersperma vanwege het Schmallenberg-virus. Daardoor staat voor 30 miljoen euro aan export op het spel, zei staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) dinsdag in het tv-programma Nieuwsuur.

Rusland sloot de grenzen al voor schapen en geiten, maar maandag werd bekend dat het virus in ons land ook is aangetoond bij twee runderen.

Bleker sprak vorige week met de Russische landbouwminister af, dat veterinaire experts uit Rusland en uit de landen waar het virus is aangetroffen, zich gaan buigen over de voedselveiligheid. Als dat niet leidt tot overeenstemming, wil hij de zaak op politiek niveau bespreken.

De Russische Voedsel- en Warenautoriteit zegt zich zorgen te maken over het gevaar van rundvlees uit ons land voor de volksgezondheid. Nederland zou binnen een week met overtuigende informatie moeten komen dat het virus niet gevaarlijk is voor de volksgezondheid, om een importstop te voorkomen.

Volgens het RIVM zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat het Schmallenberg-virus problemen veroorzaakt bij mensen. Er zijn ook nog geen klachten binnengekomen. “Maar 100 procent zekerheid heb je natuurlijk niet. Er is eerder gekeken naar verwante virussen en aan de hand hiervan kunnen we zeggen dat het gevaar voor de volksgezondheid uitermate klein is”, aldus een woordvoerder van het RIVM.

Het ministerie heeft het RIVM nog niet om aanvullende informatie gevraagd waar Rusland om vraagtt. “We wachten deze week nog even af, maar we blijven bij ons eerdere verklaring over het Schmallenberg-virus dat we op dit moment geen volksgezondheidsgevaar zien”, aldus de woordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.