Home

Nieuws 1422 x bekeken

Rechter kent 1,5 miljoen schade toe in MPA-affaire

’s Hertogenbosch – De rechtbank in Den Bosch heeft een schadevergoeding van bijna 1,5 miljoen euro toegekend aan varkensbedrijf Welvaarts uit Boxtel, voor de schade als gevolg van de MPA-affaire in 2002.

Het bedrijf Porker Foods uit Best moet de schadevergoeding betalen, vermeerderd met wettelijke rente.

De MPA -affaire werd in 2002 veroorzaakt door de levering van met het hormoon vervuild suikerwater door het Ierse farmaceutisch bedrijf Wyeth. Het suikerwater werd via het Belgische bedrijf Bioland doorgeleverd aan Nederlandse voerproducenten en zelfmengers . Daar kwam de grondstof in varkensvoer terecht en leidde onder meer tot vruchtbaarheidsproblemen bij zeugen.

De affaire had tot gevolg dat een 74.000 varkens in Nederland werden opgekocht en vernietigd. De affaire leidde tot verschillende rechtszaken, waarvan de procedure in ’s Hertogenbosch er één is. Bij de Haarlemse rechtbank loopt een procedure van het Productschap Vee en Vlees tegen de Ierse veroorzakers van de vervuiling.

Het bedrijf Porker Foods is gelieerd aan de bedrijven van varkenshouder Van Genugten, die zelf ook door de vervuiling getroffen werd. De toewijzing van de schadevergoeding kan oplopen tot rond de 3 miljoen euro, omdat ook de wettelijke rente moet worden vergoed.

Of registreer je om te kunnen reageren.