Home

Nieuws 1445 x bekeken

Rabobank: prijs kunstmest blijft nog even laag

Doetinchem - Rabobank-analisten verwachten dat de prijzen voor kunstmestgrondstoffen in het eerste kwartaal op het relatief lage niveau van eind 2011 blijven. De prijs voor fosfaat zou zelfs nog kunnen dalen.

In het tweede kwartaal kunnen prijzen weer aantrekken. Bedrijven spelen op de relatief lage prijzen in door de productie te verlagen.

Rabobank stelt dat de prijzen voor stikstof, fosfaat en kali in het laatste kwartaal van 2012 met gemiddeld 20 procent gedaald zijn ten gevolge van lagere prijzen voor met name graan. Het is volgens de bank ook de vraag of boeren voorzichtig blijven met de aanschaf van productiemiddelen vanwege de aanhoudende economische crisis.

Na het Canadese Potashcorp kondigde ook de Russische kunstmestproducent Uralkali onlangs aan de productie terug te schroeven. Uralkali verwacht nu over 2012 10,5 tot maximaal 11 miljoen ton kali te produceren, waar eerder werd uitgegaan van 12 miljoen ton. Op de fosfaatmarkt stelt het Amerikaanse Mosaic de productie negatief bij.

Of registreer je om te kunnen reageren.