Home

Nieuws 518 x bekeken

Pluimveecontrolebureau CPE verdwijnt

Den Haag – De taken van de Stichting Controlebureau voor Pluimvee, Eieren en Eiproducten (CPE) worden per 1 juli 2012 overgedragen aan de Stichting Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ). Dat meldt het ministerie van ELI.

COKZ krijgt hiermee de taken voor de uitvoering van Europese regelgeving voor de pluimveesector. De pluimveetaken worden hier ondergebracht omdat de kwaliteit van controles van CPE in de toekomst niet meer gewaarborgd kunnen worden. De CPE is te veel in omvang afgenomen.

Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw schrijft in een brief naar de Tweede Kamer dat CPE kwetsbaarder is geworden in organisatorische en financiële zin. Dit komt doordat het aantal bedrijven in de pluimveesector eveneens is afgenomen.

De overname van de controletaken door COKZ gebeurt mede op advies van het bestuur van het CPE en met instemming van het bestuur van het COKZ.

Het onderbrengen van de taken bij COKZ betekent dat CPE niet langer een zelfstandig bestuursorgaan is op grond van de landbouwkwaliteitswet. Het aantal zelfstandige bestuursorganen dat is belast met taken op grond van de landbouwkwaliteitswet wordt hiermee teruggebracht tot vier: COKZ, Stichting Bloembollenkeuringsdienst, Stichting Kwaliteits-Controle Bureau en Stichting Skal.

Of registreer je om te kunnen reageren.