Home

Nieuws 416 x bekeken

'Piek misvormde lammeren achter ons'

Deventer – In het meest optimistiche scenario worden er na 1 februari geen misvormde lammeren meer door het Schmallenberg-virus geboren. Dat zegt dierenarts Piet Vellema van de Gezondheidsdienst voor Dieren.

”Vooralsnog gaan we ervan uit dat het virus in augustus en september van vorig jaar de meeste dieren heeft besmet”, aldus Vellema. Schapen die tussen de 25 en 50 dagen van de dracht geïnfecteerd zijn geweest met het virus hebben de meeste kans op misvormde lammeren. Dit is namelijk de periode dat het centrale zenuwstelsel bij de lammeren wordt gevormd en dus het typische beeld van hersenbeschadigingen en vergroeiing van het ruggenwervel geeft.

Schapen hebben een totale dracht van 147 dagen. Dit zou betekenen dat eind januari de laatste misvormde lammeren geboren zouden kunnen worden.

”Maar het kan ook zijn dat het virus na september nog infectieus is geweest. Daarom houden we ook rekening met een minder positief scenario. En dat betekent dat we met Schmallenberg tot april dit jaar te maken krijgen. Dat is de gehele aflammerperiode. dat zou een ramp zijn omdat ongeveer 80 procent van de lammeren na 1 februari geboren wordt”, zegt Vellema.

Bij kalveren geldt een kritieke periode van 60 tot 120 dagen van de dracht. Bij een totale dracht van 285 dagen kunnen we dan een piek in maart en april verwachten van misvormde kalveren. Vellema benadrukt dat dit speculeren is.

”We weten het nog niet zeker, omdat we niet weten hoe lang het virus actief is geweest. Daarnaast geldt er bij runderen een langere periode tussen infectie en geboorte. Hierdoor is de kans dat er geen virus meer aanwezig is bij de kalveren groter dan bij lammeren.

Op dit moment slaat de Gezondheidsdienst voor Dieren veel monsters op van kalveren die afwijkend zijn. Daar zitten ook veel kalveren bij die niet aan het beeld van Schmallenberg voldoen.
”Boeren sturen alle afwijkende dieren in. Als we een serologische test voorhanden hebben, naar verwachting binnen twee maanden, kunnen we een beter beeld geven hoe het ervoor staat.”

Of registreer je om te kunnen reageren.