Home

Nieuws 343 x bekeken

Pensioenfondsen voedingssector moeten pensioenen korten

Amsterdam – Pensioenfondsen in de agrarische- en voedingssector moeten vrijwel zeker van De Nederlandsche Bank (DNB) hun pensioenuitkeringen korten. Ze hebben een dekkingsgraad van ver beneden de 105 procent die de DNB verplicht stelt. De DNB maakt bekend 125 fondsen te dwingen tot korting, maar noemt geen namen.

De gemiddelde korting voor probleemfondsen komt op 2,5 procent uit, met een maximum van 7 procent. Sommige fondsen zullen op termijn 20 procent moeten ”afstempelen”, aldus de DNB. Pensioenfondsen verliezen waarde door de ingestorte beurs en lage rente. Mogelijk speelt ook de rol van dalende agrarische grondstofprijzen een kleine rol. Zo’n 3 procent van het kapitaal van pensioenfondsen is hierin geïnvesteerd.

De scherpste korting valt te verwachten in de vlees- en vleeswarenindustrie (Vlep), waarvan het pensioenfonds per 30 november een dekkingsgraad had van slechts 81,2 procent. De Vlep telt bijna 19.000 actieve deelnemers en ongeveer 5.600 gepensioneerden. Het pensioenfonds sloot 2010 af met een negatief kapitaal van 73 miljoen euro.

Het Campina-pensioenfonds stond eind november op een dekkingsgraad van 90,3 procent. Het fonds telt bijna 26.700 actieve deelnemers en bijna 68.000 pensioengerechtigden. Het veel kleinere fonds voor werknemers in de groenten en fruitverwerkende industrie had een dekkingsgraad van 93,7 procent.

Weinig beter scoort het eveneens kleine fonds voor werknemers in de agrarische- en voedselvoorzieningshandel, dat een dekkingsgraad kent van 94 procent. De pensioenfondsen van Cargill B.V. en Sara Lee liggen boven de 97 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.