Home

Nieuws 312 x bekeken

Overtredingen bij biggencastratie

Zeist - Enkele zeugenbedrijven zijn geschorst voor het kwaliteitsysteem IKB Varken in het kader van de regeling verdoofd castreren.

Dit deelt het Verificatie Instituut Kwaliteitssystemen (VERIN) mee naar aanleiding van vragen van weekblad Boerderij.

Om hoeveel bedrijven het gaat wil VERIN niet zeggen, maar het gaat om enkele bedrijven. In de meeste gevallen betreft de overtreding het niet aanwezig zijn van een extra gasfles. VERIN certificeert de deelnemers aan IKB Varken. De controles op de naleving van het verdoofd castreren voert het Controle Bureau Dierlijke Sectoren uit voor VERIN.

Zeugenhouders zijn verplicht om hun beerbiggen onder verdoving chirurgisch te castreren, wat is opgenomen in IKB.

Volgens VERIN castreert het gros van de zeugenhouders hun beerbiggen onder verdoving. Het CBD controleert tijdens inspecties de tellerstand op het verdovingsapparaat en de verbruikte hoeveelheid gas.

Op de vraag of de apparatuur fraudegevoelig is, antwoordt VERIN dat de controleurs goed aan de apparatuur kunnen zien of deze ook daadwerkelijk gebruikt wordt.

Producert, de certificerende instantie van het tweede IKB in Nederland IKBNV, laat weten dat er wel eens waarschuwingen zijn uitgedeeld aan zeugenhouders. Verder wil Producert niet inhoudelijk ingaan op het soort overtreding. Dat er waarschuwingen zijn uitgedeeld in het kader van de regeling verdoofd castreren wil niet zeggen dat er ook daadwerkelijk minder verdoofd wordt, aldus Producert. Ook over het aantal geconstateerde overtredingen wil Producert zich niet verder uitlaten.

Martin ten Hooven

Of registreer je om te kunnen reageren.