Home

Nieuws 176 x bekeken

Nog twee weken meedenken over natuurwet

Den Haag - Organisaties kunnen nog twee weken meepraten en denken over de nieuwe wet natuur waar staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) aan werkt. Bleker kondigde donderdag aan dat hij zijn stuk in februari naar de ministerraad wil sturen.

Verder komt hij wat tegemoet aan enkele van de vele bezwaren tegen deze nieuwe wet die drie bestaande natuurbeschermingswetten moet vervangen. Zo worden de plannen aangepast om meer met uitsterven bedreigde soorten beter te beschermen en eerder kondigde Bleker al aan dat er toch niet gejaagd mag worden op de smient, een eendensoort. Bij het ministerie kwamen 11.000 reacties via internet binnen en ook ruim 80 organisaties lieten zich horen.

Natuurbeschermers zijn erg kritisch. Das en Boom begon met 'Blekerleaks', Natuurmonumenten en de Vogelbescherming missen visie en vinden de aanpassing vooral bedoeld om de economie verder te brengen in plaats van om de de natuur te beschermen. Zij vinden dat ook veel meer moet worden gedaan om te voorkomen dat dieren en planten in de gevarenzone komen.

Vanwege de felle kritiek lichtte Bleker zijn plannen donderdag persoonlijk toe aan de betrokken groeperingen. Das en Boom begon met 'Blekerleaks', Natuurmonumenten en de Vogelbescherming missen visie en vinden de aanpassing vooral bedoeld om de economie verder te brengen in plaats van om de de natuur te beschermen. Zij vinden het jammer dat niet meer wordt gedaan om te voorkomen dat dieren en planten in de gevarenzone komen.

Vanwege de felle kritiek lichtte Bleker zijn plannen donderdag persoonlijk toe aan de betrokken groeperingen. Hij wilde de kou uit de lucht halen door mensen in de ogen te kijken en te spreken. Door aan te geven dat hij echt luistert, hoopt de bewindsman dat hij ,,openingen'' heeft gecreëerd, iets wat hem eerder niet lukte door te verklaren dat hij echt geen natuurbarbaar is. Bleker zei nu te begrijpen dat hij soms vooral wordt gezien als de staatssecretaris van Economische Zaken, terwijl hij toch ook voor de natuur opkomt.

Desondanks is hij het niet eens met de kritiek dat zijn voorstellen de natuur niet beschermen. ,,Deze wet bevat een hele reeks ge- en verboden en geeft aan wat waar wel en niet mag. Het is echt een beschermende wet.''

Of registreer je om te kunnen reageren.