Home

Nieuws 244 x bekeken 2 reacties

Nieuwe betaalde natuurdiensten in alternatieve natuurwet

Den Haag – PvdA, Groenlinks en D66 willen voorkomen dat bestaande natuur in Nederland verloren gaat. Dat is de basis van hun gezamenlijke standpunten voor het nieuwe natuurbeleid.

Onder de naam wet Mooi Nederland presenteren de partijen hun standpunten. De partijen willen in eerste instantie dat staatssecretaris Henk Bleker van landbouw en natuur hun standpunten overneemt in de nieuwe natuurwet. Als dat niet gebeurt, komen de partijen echt met een initiatiefwet.

De partijen willen dat soorten beschermd worden en dat Natura 2000-gebieden, EHS, robuuste verbindingen en monumentale landschappen en landschapselementen beschermd worden. Ook moet de kwaliteit van de groene omgeving bevorderd worden, door zorgvuldige ruimtelijke afweging, waarbij ook bijvoorbeeld stilte en donkerte een rol spelen. Voor de landbouw, visserij, bouw en recreatie moeten gedragscodes worden opgesteld voor good practice, die gekoppeld moeten worden aan het gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB). Daarnaast pleiten de organisaties voor betaling voor ecosysteemdiensten die bijdragen aan ontwikkeling en behoud van natuurwaarden.

In het voorstel wordt geen rekening gehouden met de forse bezuiniging van 700 miljoen euro die het kabinet wil doorvoeren op het natuurbeleid. De partijen zijn tegen deze bezuiniging op natuur. Ze hebben echter geen voorstel waar het geld wel vandaan moet komen. Partijleiders Jolande Sap (Groenlinks) en Job Cohen (PvdA) erkennen dat er nu niet voldoende geld is voor het uitvoeren van de natuurdoelstellingen. ”We kunnen deze wet niet gelijk helemaal uitvoeren. Daar is geen geld voor. Maar het geeft wel de mogelijkheid om het op termijn uit te voeren”, aldus Cohen. Hij concludeert dat dit in het huidige kabinetsbeleid niet het geval is, omdat delen van de natuuraanleg definitief geschrapt worden. ”Economische crisis is geen reden om bescherming van de natuur op een laag pitje te zetten”, zegt Ed Nijpels, oud-politicus en voorzitter van het Bosschap tijdens de presentatie van de initiatiefwet. Hij vindt dat de EHS centraal moet blijven staan in het natuurbeleid. ”De natuur verdient het in Nederland om beschermd te worden. Ook tegen de waan van de dag”, aldus Nijpels.

Jan Jaap de Graeff van Natuurmonumenten benadrukt dat de natuurwet niet alleen een vertaling van het Europese beleid moet zijn. ”Sommigen vinden nationale koppen een scheldwoord. Maar in sommige landen, zoals het overvolle Nederland, is dit noodzakelijk. De basis van de natuurwet moet zijn de bescherming van gebieden en bescherming van soorten”, aldus De Graeff.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Bleker moet mooi doorgaan met de bezuinigingen. Dieren hoeven geen grote verplaatsing mogelijkheden, want de meesten zijn geen grote trekkers! Dus, GELDVERSPILLING

  • no-profile-image

    Het is heel leuk dat we in Nederland natuur hebben ,maar dan moeten de mensen die dit koesteren er ook in mogen lopen en of fietsen, maar niets is minder waar want de bossen die een beetje van omvang zijn (meer dat 10 ha ) staan allemaal borden voor van verboden toegang. Vele wegen die voor enkele jaren terug nog gewoon doorgaand en bereden werden zijn afgesloten voor een ieder , dat betekend dat staatsbosbeheer wel bossen beheerd maar dat niemand van de burgers er van mag genieten en wel aan mag betalen, Dat geld ook voor Gelderslandschap,Natuurmonumenten en de rest vult u zelf maar in.
    En dan die wildviaducten welke 30 miljoen per stuk kosten , het is nog nooit zo gek geweest, zins 1900 is er vele duizende ha natuur bij gekomen en dan moet zo'n Jan jaap de Graaf nog lopen janken die klootzak moet zijn bek houden , hij gaat wel met een vliegtuig op vakantie en met de auto naar zijn werk , dat is ook niet nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.