Home

Nieuws 209 x bekeken

Nieuw-Zeelandse premier overweegt wetswijziging na landverkoop aan Chinezen

Wellington - Als een meerderheid van de Nieuw-Zeelandse bevolking zicht keert tegen verkoop van grond aan buitenlandse investeerders, dan moet de wet worden gewijzigd.

Dit zegt de Nieuw-Zeelandse premier John Key in reactie op het nieuws dat 85 procent van de Nieuw-Zeelanders tegen de verkoop van de 16 zogenoemde Crafar Farms (7.892 hectare melkveebedrijf) aan een Chinees bedrijf is. Key wil echter geen actie meer ondernemen tegen de voorgenomen verkoop van de bedrijven aan de Shanghai Pengxin Group.

Afgelopen vrijdag gaf de Nieuw-Zeelandse regering in principe het groene licht. Dinsdag wordt het Chinese bod van meer dan 210 miljoen dollar (ruim 131 miljoen euro) definitief. Toch zal de Shanghai Pengxin Group nog tot vrijdag wachten met het ondertekenen van het koopcontract, heeft een woordvoerder gezegd. Dat is om het Nieuw-Zeelandse hooggerechtshof tijd te geven om een uitspraak te doen in een zaak die een rivaliserende groep investeerders heeft gedaan. Deze groep biedt wel veel minder geld (171,5 miljoen dollar, ofwel 107,5 miljoen euro), maar volgens deze groep is dat omdat de Chinezen bijzondere voorwaarden hebben bedongen in hun verkoopcontract en de overeenkomst met de Chinezen daarom oneerlijk is.

Het besluit om de al twee jaar in surseance verkerende Crafar Farms aan een Chinees bedrijf met stevige overheidsinvloed te verkopen, heeft veel emoties losgemaakt. In de voorbije twee jaren is al bijna 70.000 hectare landbouwgrond aan buitenlandse investeerders verkocht. Daarvan ging ruim 25.000 hectare naar kopers uit de Verenigde Staten, bijna 23.000 hectare naar Britse kopers en een kleine 10.000 hectare naar Zwitsers. Dit alles is gebeurd zonder dat er eigenlijk een haan naar kraaide. Nu een Chinees bedrijf bijna 8.000 hectare landbouwgrond wil kopen op het Noordereiland, is Nieuw-Zeeland bijna te klein.

Ook de oppositionele Labourpartij is tegen, al benadrukt die dat het verzet niet is ingegeven door racistische motieven. Toch lijken in ieder geval discriminerende gevoelens een flinke rol te spelen in het verzet tegen de verkoop van grond aan een Chinees bedrijf, zo merken diverse waarnemers op.

Of registreer je om te kunnen reageren.