Home

Nieuws 596 x bekeken

Mg-besmetting bij vleeskuikenouderdieren

Zoetermeer – Bij een koppel van 22.000 vleeskuikenouderdieren is begin januari een Mycoplasma gallisepticum (Mg) besmetting vastgesteld. Dat meldt het productschap Pluimvee en Eieren (PPE).

De dieren waren 38 weken oud. Het bedrijf is een vermeerderingsbedrif in het zuidoosten van Noord-Brabant. De dieren zijn op 9 januari geslacht. De kosten hiervoor zijn betaald uit het Mg-fonds van het PPE.

Op besmette legbedrijven met meerleeftijden is het verplicht om opfokkoppels bestemd voor dat bedrijf te vaccineren tegen Mg. Sinds een goede aanpak voor Mg is ingevoerd is het aantal besmettingen de afgelopen jaren flink terug gelopen. De afgelopen vier jaar hoeft er gemiddeld slechts één reproductiebedrijf per jaar geruimd te worden vanwege Mg.

Mg is een kleine, bacterie-achtige ziektekiem die bij legpluimvee en pluimvee in het algemeen ernstige ziekte kan veroorzaken. De ernst van de ziekte is afhankelijk van de leeftijd van de besmette dieren, de kwaadaardigheid van de Mg-stam en het al of niet aanwezig zijn van andere infecties. De schade door een Mg-besmetting in legkoppels kan fors oplopen, met name door een lagere eiproductie en verminderde eikwaliteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.